Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 19 september 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 19 september 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

200 Hectare landbouwgrond beschikbaar in restveengebied ZuidplasDe beoogde 200 hectare voor landbouw in het Restveengebied Zuidplas is in potentie beschikbaar. Dat antwoorden GS op motie vijf van Provinciale Staten (PS), die werd ingediend bij de vaststelling van de partiële streekplanherziening voor de Zuidplas.In de motie wordt aan GS gevraagd hier duidelijkheid over te geven. De totale oppervlakte van het gebied dat als Restveen wordt aangeduid, bedraagt 622 hectare. Uit berekeningen blijkt dat de beoogde 200 hectare voor landbouw beschikbaar is.PS vroegen GS ook om ruimere mogelijkheden te creëren om tot een concurrerende bedrijfstak te komen. GS antwoorden, dat gesprekken tussen LTO-Noord en de agrarische ondernemers over hun toekomst in het gebied een goede start zijn. Deze gesprekken zijn onderdeel van het convenant Restveen en Waterparel, dat in juni van dit jaar is ondertekend.

Vragen over optreden tegen vaartuigen bij de Duifpolder GS hebben in december 2005 aan PS voorgesteld de Verordening bescherming landschap en natuur Zuid-Holland en de Verordening watergebieden en pleziervaart Zuid-Holland in te trekken. Dit moet samengaan met de vaststelling van een nieuwe landschapverordening die alleen betrekking heeft op reclameborden, reclame-objecten en andere opschriften. Vooruitlopend op de effectuering van de voornemens wordt sinds december 2005 niet meer gehandhaafd. Statenleden Letschert en Noordtzij (beiden PvdA) willen weten waarom GS dit hebben besloten. In de beantwoording zegt het college dat het niet redelijk en niet opportuun is om op grond van een verordening die binnen afzienbare tijd niet meer zal bestaan, nog bestuurlijke handhavingsmaatregelen te treffen. De overtredingen zijn over enkele maanden voor de provincie Zuid-Holland geen overtredingen meer. Uitgangspunt bij de verandering in de verordeningen is het Collegewerkprogramma. Hierin is aangegeven dat de provincie wil werken aan deregulering en lastenvermindering. De landschapsverordeningen worden daarmee aangepast aan de sturingsfilosofie van het college om regels en lasten te verminderen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2026 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Wonen, Welzijn en Zorg in de regioIn de eerste rapportage aan Provinciale Staten staat welke inzet de provincie heeft geleverd op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg. Zo zal er onder meer vanaf 2007 subsidie beschikbaar komen voor de uitvoering van projecten seniorenhuisvesting. Telkens wanneer er sprake is van een streekplanherziening wordt goed gekeken of bepalingen over woonzorgvoorzieningen kunnen worden opgenomen in het streekplan. De rapportage is opgesteld op basis van een initiatiefvoorstel dat op 1 maart 2006 door PS is aangenomen.

Subsidies


*Aan de Commissie Hoeksche Waard, voorheen RIHW, is een subsidie tooegekend van 549.571 euro voor het project 'Hoeksche Waard Vlietproject, deelprojecten Vlietmonding en De Vliet-Noord' op grond van de Subsidieregeling groene ruimte

Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.


*Aan Metaalmaatschappij Zethameta B.V. te Vlaardingen is een last oonder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de oprichtingsvergunning*Aan Maas Silo B.V. te Botlek-Rotterdam zijn lasten onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van diverse voorschriften van de Wet milieubeheervergunning