ANBO

Landelijke Organisatie Cliëntenraden:Kabinet maakt beloftes niet waar

19-09-2006

Voor verpleeghuizen komt veel minder geld beschikbaar dan nodig is. Voor verzorgingshuizen waar ook sprake is van schrale zorg zijn geen extra middelen beschikbaar gesteld. Vorig jaar heeft het kabinet toegezegd dat cliëntenraden meer rechten en een eigen onafhankelijke financiering zouden krijgen. Dat is nog niet waargemaakt. In 2007 vinden investeringen in innovaties en opleidingen voornamelijk in de curatieve zorg plaats, terwijl deze juist in de verpleging, verzorging en thuiszorg hard nodig zijn. De LOC vreest dat door het lage budget, het uitblijven van een sterkere positie van de cliëntenraad en een gebrek aan investeringen in opleidingen/innovatie de kwaliteit van zorg niet verbetert.

De LOC roept het kabinet op de Awbz voorlopig niet op de schop te nemen, maar te zorgen dat binnen de huidige Awbz de kwaliteit verbetert en de positie van de cliënt sterker wordt.

Tarieven en kwaliteit

De tarieven van verpleging, verzorging en thuiszorg zijn veel lager dan in andere sectoren. Het kabinet heeft toegezegd extra middelen ter beschikking te stellen als bleek dat er te weinig geld was. Het CTG-Zaio heeft inmiddels vastgesteld dat verpleeghuizen 250 miljoen euro per jaar te kort komen om de geïndiceerde zorg te leveren. Het bedrag dat het kabinet in de komende jaren extra voor verpleeghuizen beschikbaar stelt is veel te laag. Cliënten van verzorgingshuizen en thuiszorg geven aan dat ook daar de zorg verder is verschraald. De LOC roept het kabinet daarom op ook voor deze zorgvormen voldoende budget beschikbaar te stellen om te voldoen aan de opgestelde en door het kabinet omarmde normen verantwoorde zorg.

Cliëntenraden

Vorig jaar heeft het kabinet toegezegd snel te zullen werken aan een versterking van de positie van cliëntenraden en te regelen dat zij een eigen budget krijgen. Tot nu toe is daar nog weinig van terecht gekomen. De herziene wet en het voorstel voor een eigen budget zijn bijna een jaar later nog niet bij de Tweede Kamer. De LOC dringt er op aan dat met spoed de rechten en het eigen budget van cliëntenraden wordt geregeld. Cliëntenraden hebben een algemeen erkende positie bij de verbetering van de kwaliteit van de zorg. Zij hebben meer rechten nodig om op onafhankelijke wijze namens cliënten te kunnen opereren.

Innovatie en opleidingen

In de verpleging, verzorging en thuiszorg is sprake van een gebrek aan personeel. In de toekomst zullen door de vergrijzing de tekorten bij ongewijzigd beleid verder oplopen. De LOC vindt het daarom dringend noodzakelijk dat er meer middelen komen om te innoveren en het opleidingsniveau van medewerkers te verhogen. Ook moeten er meer stageplekken komen. In de opleidingen moet meer rekening worden gehouden met het inspelen op de vraag van cliënten. Bij de innovaties dienen de de gevolgen voor de cliënt voorop te staan.

Zorgzwaartebekostiging

De nieuwe wijze van financiering van zorginstellingen doet recht aan de verschillende hoeveelheden zorg die mensen nodig hebben. De nieuwe bekostiging beoogt de positie van de cliënt te versterken. Dat lukt alleen als de cliënt daar goede ondersteuning bij ontvangt. De staatssecretaris heeft inmiddels toegezegd die ondersteuning te gaan regelen. In de kabinetsplannen voor 2007 is hier niets van terug te vinden. De LOC houdt daarom de vinger aan de pols houden en beoordeelt of de afspraken waargemaakt worden. Ook vindt de LOC dat er een duidelijke overgangsregeling voor bestaande cliënten moet komen, zodat die niet het risico lopen ineens minder zorg te ontvangen.

Stelseldiscussie

Een discussie over de toekomst van de Awbz is op dit moment ongewenst. De LOC pleit voor een verbetering van de kwaliteit en een versterking van de positie van de cliënt binnen de huidige Awbz. Het is onaanvaardbaar als cliënten zich zorgen moeten maken over de toekomst van hun zorg. Bovendien leidt een stelseldiscussie de aandacht af van de oplossingen voor de huidige problemen. De LOC roept het kabinet op de komende jaren geen stelseldiscussie te voeren na alle veranderingen die de laatste tijd zijn doorgevoerd. De LOC wil samen met het kabinet zoeken naar mogelijkheden om binnen de huidige Awbz de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

In de plannen voor volgend jaar is de positie van de cliënt bij de Wmo slechts mager benoemd. De LOC vindt het van groot belang dat de positie van de cliënt in beeld blijft. Zo is het budget voor de huishoudelijke verzorging gebaseerd op het jaar 2005. De LOC vindt dat een vreemde zaak: er zijn steeds meer ouderen die aangewezen zijn op huishoudelijke verzorging. Zij mogen niet de dupe worden van de Wmo.

Samengevat

De LOC roept het kabinet op:


- voldoende budget voor verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg ter beschikking te stellen, zodat voldaan kan worden aan de normen verantwoorde zorg;

- snel de rechten van cliëntenraden te versterken en een eigen budget te regelen;

- budget beschikbaar te stellen voor innovaties, opleidingen en stages;

- de positie van de cliënt bij de Zorgzwaartebekostiging daadwerkelijk te verbeteren;

- de kwaliteit van de zorg binnen de huidige Awbz te verbeteren en geen stelseldiscussie te voeren;

- bij de Wmo beter de gevolgen voor cliënten te monitoren. Reageer Top
Artikel doorsturen
Printen
Nieuws > Zoek meer

Zoek:
____________________ Verstuur >>

Home Grote letters Lid worden Contact met ANBO