Vereniging Natuurmonumenten



NATUURMONUMENTEN HERSTELT HAZELBEEK
19-09-2006

In het natuurgebied Hazelbekke bij Vasse werkt Natuurmonumenten aan herstel van de natuurlijke beekloop van de Hazelbeek en van het brongebied van de Springendalsebeek. Hierdoor krijgen zeldzame planten zoals goudveil, moerasvaren, boswederik en verschillende orchideeën meer kans om zich te vermeerderen. Bovendien wordt het water schoner en krijgen de beken een natuurlijker aanzien. Het herstelwerk wordt grotendeels gefinancierd door Provincie Overijssel, als onderdeel van het project Terug naar de Bron. In het kader van dit project worden tot 2015 circa zestig bronnen in Twente hersteld.

Terug naar de bron

Verbeteren van de kwaliteit van bronnen en beekdalen op de stuwwallen van Oldenzaal en Ootmarsum, door herstel, inrichting en beheer. En mensen meer mogelijkheden bieden om ervan te genieten. Dat is kortweg het project `Terug naar de bron', waarbij Provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, particulieren en waterschap Regge en Dinkel samenwerken. Bronnen zijn in Nederland alleen in Gelderland, Limburg en Overijssel (Twente) te vinden. Onder meer door verruiging van de begroeiing, egalisatie van hoogteverschillen en door drainage en versnelde waterafvoer hebben ze veel van hun natuurwaarde verloren. Een beek begint met een bron. Wanneer deze niet goed functioneert, ontstaan verderop problemen met waterkwaliteit en -kwantiteit. Aanpakken bij de bron is dan de oplossing.

Hazelbeek

Natuurgebied Hazelbekke van Natuurmonumenten is een beekdalgebied met waardevolle bronnen, beeklopen, bronbossen, beekdalmoerassen en beekdalgraslanden. Natuurmonumenten wil de natuurwaarden hier verder ontwikkelen. De beekloop wordt zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. Om het schone bronwater langer vast te houden, worden kleine slootjes en greppels gedempt. Een deel van de bestaande beekbodem van de Hazelbeek wordt ondieper gemaakt en voorzien van keien-drempels. Het gebied waar deze werkzaamheden worden uitgevoerd, zal natter worden. Flora en fauna profiteren daarvan.

Springendalsebeek

In een gedeelte van het brongebied van de Springendalsebeek wil Natuurmonumenten de heide die hier vroeger voorkwam, weer ontwikkelen. Daarom wordt op een perceel van 2,8 ha. op het stuwwalplateau de bouwvoor weggegraven. Dit perceel ligt tussen de Höllweg en de Brandtorenweg, grenzend aan het dal van de Springendalsebeek. Natuurmonumenten verwacht dat de natuur hierdoor gevarieerder wordt en dat de kwaliteit van het water dat via dit perceel in de beek terecht komt, verbetert.

Archeologie
Behalve een waardevol natuurgebied is Hazelbekke ook een gebied met hoge archeologische waarden. Daar zal Natuurmonumenten met de grootst mogelijke zorg mee omgaan. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek is daarom bij de uitvoering van het project betrokken.

Voor nadere informatie
kunt u contact opnemen met Jaap Braad, beheerder Twente-Noord, telefoon 0541-295 009 of 06-54 295 250.