Gemeente Leiden
Let op: dit persbericht bevat 2 pagina's.

Buitenomtracés RijnGouweLijn lijken technisch ingewikkeld en 3 á 4 keer duurder voor Leiden

Gelijkwaardige buitenomvariant RGL in Leiden niet waarschijnlijk

Burgemeester en Wethouders van Leiden hebben op basis van de tussenrapportrage over de buitenomvarianten van de RGL vastgesteld dat een gelijkwaardige buitenomvariant niet waarschijnlijk is. B&W hecht er aan deze voorlopige conclusie met de raad te delen. Wethouder John Steegh van Verkeer heeft vandaag de raad geïnformeerd. Het definitieve besluit wordt momenteel voorbereid en aan B&W op 19 september 2006 voorgelegd. Er wordt tot deze definitieve besluitvorming in B&W niet meer gewerkt aan buitenomvarianten van de RGL. Tijdens het mogelijke ja/nee-referendum over het binnenstadstracé stelt B&W zich op als procesbegeleider. Zij hecht grote waarde aan een evenwichtige campagne. Naast de rol die de Referendumkamer daarbij heeft wordt een commissie ingesteld (zoals door de raad besloten op 5 juli jl.). De datum van het referendum blijft 7 maart, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Saten.

Resultaten tussenrapportage eenduidig
De bevindingen uit de tussenrapportage lijken alle in dezelfde richting te wijzen. Alle buitenomtracés zijn 3 tot 4 keer duurder voor Leiden: ze kosten 75 tot 120 miljoen euro extra, bovenop de door de gemeente Leiden gereserveerde 35 miljoen euro. Daarnaast vergen deze buitenom-varianten forsere fysieke ingrepen in de stad dan het binnenstadstracé en zijn de effecten op private belangen groter door met name sloop.

Maximale inspanning
Het Leidse college heeft zich, onder eindverantwoordelijkheid van wethouder John Steegh van Verkeer, maximaal ingespannen om de afspraken in het collegeakkoord van PvdA, SP, GroenLinks en CU van 7 april 2006 uit te voeren. Voor de collegepartijen is het nog steeds wenselijk te komen tot een goede en hoogwaardige openbaar vervoersverbinding tussen stad en regio in zowel oostelijke als westelijke richting. Omdat er twijfels bestonden over het draagvlak voor het binnenstadstracé werd besloten tot een onderzoek naar tracés over bestaand spoor (de buitenomvarianten).

Lees verder op pagina 2.

Informeren van de gemeenteraad
Wethouder Steegh heeft vanavond de gemeenteraad geïnformeerd over de voorlopige conclusie. Een uitgebreide presentatie van de tussenrapportage en de voorlopige conclusies vindt plaats in een extra vergadering van de raadscommissie Ruimte en Bereikbaarheid op vrijdag 8 september om 12.00 uur in de Tuinzaal van De Burcht in Leiden. De presentatie wordt ook gegeven tijdens de al eerder geplande bijeenkomst met de Leidse bevolking. Deze bijeenkomst is op maandag 11 september om 20.00 uur in De Waag.

Verdere procedure
Na de definitieve besluitvorming in het college van 19 september aanstaande, kan het besluit worden besproken in de raadscommissie Ruimte en bereikbaarheid op 5 oktober om 20.00 uur in de raadzaal van het Stadhuis. Ten slotte buigt de raad er zich op 17 oktober over.

Nadere informatie:
Bert van den Ham, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88.

---- --