Psycho-medisch centrum Parnassia

19.09.2006
Prof.dr. Mark van der Gaag benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen

Prof.dr. Mark van der Gaag, werkzaam als hoofd onderzoek van de divisie Volwassenenpsychiatrie van Parnassia is per 1 augustus benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen aan de faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit te Amsterdam. De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door de Parnassia Groep. Met de benoeming van Mark van der Gaag, wordt de samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en de Parnassia Groep op het gebied van onderzoek naar de cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen en de effecten en werking van deze vorm van therapie bij preventie en behandeling van mensen met een psychose, verder geïntensiveerd.

Belang leerstoel
Het wetenschappelijk belang van de leerstoel Cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen is groot. Psychotische stoornissen worden in het algemeen beschouwd als aandoeningen die merendeels worden veroorzaakt door biologische factoren, waarbij psychologische factoren en behandelingen een ondergeschikte rol spelen. Het blijkt echter steeds meer, dat psychologische factoren wel degelijk een centraal element vormen in deze stoornissen en dat psychologische behandelingen aanzienlijke effecten kunnen hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. Verder onderzoek naar verbeterde vormen van cognitieve behandeling en het ontwikkelen van een neuro-psychiatrisch model dat de biologie en de psychologie van psychosen verenigt, is daarbij noodzakelijk.

Start promotieonderzoek
Bij de instelling van deze leerstoel behoort ook de start van een (promotie)onderzoek naar de vertaling en validering van een meetinstrument om vast te stellen of iemand een ultrahoog risico heeft om binnen korte tijd psychotisch te worden. Dit is de eerste stap op weg naar een behandelinterventie om het uitbreken van schizofrenie te voorkomen of op zijn minst uit te stellen. Dat zou een enorme gezondheidswinst kunnen betekenen en een besparing van grote maatschappelijke kosten.