Gemeente Ede

nummer 183 / Ede, 19 september 2006

College vindt preventie belangrijk

Voorlichting over alcoholgebruik, drugsgebruik en overgewicht is één van de speerpunten die de gemeente Ede de komende jaren wil benadrukken in haar lokale gezondheidsbeleid. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad de kaders voor dit beleid vast te stellen.

Net als andere gemeenten moet de gemeente Ede elke vier jaar haar gezondheidsbeleid actualiseren. Dit houdt in dat bekeken wordt welke onderdelen de komende tijd aandacht verdienen. Voor de periode 2007-2010 heeft het college 10 aandachtspunten benoemd. Preventie is één van de belangrijke aandachtspunten. B&W stellen de raad voor alle aandachtspunten lokaal uit te werken. De wet schrijft voor welke taken een gemeente moet uitvoeren op gebied van de volksgezondheid. Dat is bijvoorbeeld het bewaken van gezondheidsaspecten, het bieden van psychosociale hulp bij rampen, uitvoeren van de jeugdgezondheidszorg, het bestrijden van infectieziekten. Voor de komende jaren adviseert het college aan de raad om prioriteit te geven aan voorlichting over alcoholgebruik, drugsgebruik en overgewicht. Ook de bestrijding van huiselijk geweld vindt het college belangrijk. Ook de jeugdgezondheidszorg krijgt veel aandacht. Welke acties nodig zijn om tot resultaat te komen moet het college nog uitwerken. Eerst moet de gemeenteraad aangeven wat zij belangrijk vindt.

Het college vraagt de raad toestemming de aandachtspunten uit de kadernota lokaal uit te werken. Dat moet uiteindelijk het lokale beleid voor Ede opleveren dat de gemeenteraad begin 2007 kan vaststellen. Dan zal blijken welke middelen en acties uit de aandachtspunten voortvloeien.

---