Gemeente Geldrop-Mierlo


Werk en inkomen

INVOERING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Vanaf 1 januari 2007 krijgen alle gemeenten te maken met een nieuwe wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo regelt dat gemeenten verantwoordelijk worden voor samenhangend beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, wonen en welzijn. De wet moet met andere woorden regelen dat iedereen mee moet kunnen doen in de gemeente waar hij of zij woont. Om dit te bereiken, moet er gezorgd worden dat er genoeg voorzieningen zijn waar iedereen gebruik van kan maken. De wet komt in de plaats van de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

NIEUWE TAAK VOOR GEMEENTE Door de wet krijgt ook onze gemeente er een aantal nieuwe taken bij. Een belangrijke daarvan is het regelen van de hulp bij het huishouden. Deze taak gaat de gemeente dan ook als eerste oppakken. De andere voorzieningen, zoals die uit de Welzijnswet, blijven voorlopig nog hetzelfde. Hierbij kunt u denken aan maatschappelijke zorg, mantelzorg, ouderenwerk, verslavingszorg, maatschappelijke opvang en gehandicaptenzorg.

VERORDENING
Het gemeentelijk beleid op het gebied van de Wmo wordt vastgelegd in de zogenaamde `Verordening Wmo'. De raad moet deze verordening vaststellen. Het Raadsplein behandelt het voorstel van de verordening op 26 september aanstaande. Vanaf dat moment volgen er meerdere publicaties en wordt u nader geïnformeerd over de Wmo: wat verandert er voor u en wat niet.
Tijdens de eerder gehouden discussiebijeenkomst Wmo in Hofdael (22 augustus) is de gemeente aan de hand van een opgestelde discussienota in gesprek gegaan met de politiek, wijkorganisaties, belangenorganisaties en andere sociaal-culturele groeperingen.Tijdens deze discussiebijeenkomst kwamen de kansen en mogelijkheden binnen het te ontwikkelen gemeentelijke Wmo-beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg aan bod. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder meer burgerparticipatie, het inschakelen van vrijwilligerswerk en mantelzorg en het inschakelen van wijkvoorzieningen en
-organisaties. De uitkomsten van deze bijeenkomst dienen als basis voor de visie op de invoering van de WMO in onze gemeente.

MEER INFORMATIE
De komende weken vindt u meer informatie over de Wmo op deze gemeentepagina's en op onze website. U kunt met vragen over de Wmo ook contact opnemen met Wilma Monen, (040) 289 38 08. U kunt verder de volgende sites raadplegen: www.info-wmo.nl
www.invoeringwmo.nl
www.minvws.nl
www.vng.nl OneStat.com Web Analytics