Gemeente Geldrop-Mierlo


COLLEGE NEGATIEF OVER MIERLOSE LOCATIES WONINGBOUWVRAAGSTUK HELMOND

Het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo biedt binnenkort aan de gemeenteraad de concept-startnotitie MEROS aan. In het begeleidende voorstel maakt het college bezwaar tegen Mierlose locaties - Loeswijk/Bekelaar, Luchen, Heideschoor - als mogelijke oplossing van het woningbouwvraagstuk in het stedelijk gebied Helmond.

CONCEPT-STARTNOTITIE MEROS In het Regionaal Structuurplan Eindhoven (RSP) zijn de gebieden Lungendonk en Diesdonk als de beoogde uitbreidingsgebieden van Helmond aangewezen. Deels voor woningbouw, deels voor bedrijven. In het RSP is het project `'MER-studie Diesdonk/Lungendonk'' opgenomen. Dit project, het MilieuEffectRapport MER, moet de (on)geschiktheid en de eventuele omvang van deze gebieden als bedrijventerrein of woningbouwlocatie afwegen met andere locaties in het Helmonds deel van de stedelijke regio. Aangezien deze locaties delen bevatten van het grondgebied van de gemeenten Asten, Geldrop-Mierlo, Helmond, Laarbeek en Someren, hebben deze gemeenten het initiatief genomen om het onderzoeksproject MER Oostelijk deel van de Stedelijke regio (MEROS) samen op te pakken. Fase 1 bestaat uit het opstellen van de startnotitie MEROS. In deze concept-notitie is vastgelegd op welke manier zij willen komen tot een regionaal politiek en bestuurlijk breed gedragen verstedelijkingsopgave van Helmond.

NEGATIEF ADVIES
Het college heeft zowel schriftelijk als mondeling in de stuur- en de ambtelijke werkgroep MEROS regelmatig bezwaar gemaakt tegen het opnemen van Mierlose locaties als mogelijke oplossingen voor het woningbouwvraagstuk in het stedelijk gebied Helmond. Het belangrijkste argument is dat Geldrop-Mierlo in het kader van BOR-afspraken al woningen bouwt voor de oplossing van problemen in het stedelijk gebied Eindhoven. Het is volgens het college onaanvaardbaar dat één gemeente opdraait voor problemen in twee stedelijke gebieden. Bovendien waren er nog een aantal praktische bezwaren. Zo zou het aanwijzen van de locatie Heideschoor voor het bouwen van 1000 woningen als oplossing een forse inbreuk zijn in het zogenaamde `Middengebied' (gebied tussen Eindhoven en Helmond), dat hier juist het smalst is. Dit gebied is juist bedoeld voor het ontwikkelen van een groene buffer tussen Eindhoven en Helmond en moet een verbinding vormen tussen de bos- en heidegebieden noordelijk en zuidelijk van het Middengebied. Bovendien ligt in dit gebied het beschermd dorpsgezicht het Broek.

RAADSPLEIN
Het eerstvolgende Raadsplein is op 25 september aanstaande. Dan bespreekt de gemeenteraad in één van de raadsrondes de concept-startnotitie MEROS en de reactie die het college van burgemeester en wethouders hierop heeft geformuleerd. Natuurlijk zijn geïnteresseerden van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Binnenkort is op www.geldrop-mierlo.nl de exacte agenda van het Raadsplein van 25 september in te zien.