Extra investeringen in verbeteren exact onderwijs

Platform beta techniek

Het Platform Beta Techniek is verheugd met de extra impuls van het kabinet om de basiskwaliteit het bètatechnisch onderwijs te verbeteren. Het gaat om een eenmalige investering van 60 miljoen euro uit de aardgasbaten in kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijzers en docenten en in eigentijdse lokalen en apparatuur voor de exacte vakken.

Onderwijzers en docenten
De kennis, vaardigheden en professionaliteit van onderwijzers en docenten zijn cruciaal voor de kwaliteit van het bètatechnisch onderwijs. Er zijn daarom drie projecten opgezet met een totale investering van 40 miljoen.

Het uitwisselen van 400 docenten van scholen in het voortgezet onderwijs met 800 docenten van universiteiten zal de kwaliteit van het exact onderwijs verhogen. Daarnaast zorgt het voor leerlingen voor een betere aansluiting van het voortgezet onderwijs op het hoger onderwijs. En uitwisseling zorgt voor een hogere aantrekkelijkheid van het leraarschap. Met deze aanpak zijn al eerste positieve ervaringen opgedaan in diverse netwerken tussen scholen en universiteiten.

Talentontwikkeling bij kinderen voor beta en techniek begint al op jonge leeftijd. Onderwijzers spelen hierin een essentiele rol. Zij dienen daarom de nodige bagage op het gebied van betatechniek te hebben. Een impuls wordt gegeven door bijscholing van 5000 onderwijzers in het basisonderwijs.

In aansluiting hierop worden ook 5000 onderwijzers van de toekomst, de huidige Pabostudenten, betrokken in een bijscholingsproject. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat het gewenst is dat deze studenten meer beta, technische en rekencompetenties ontwikkelen.

Eigentijdse lokalen
De vierde investering van 20 miljoen euro richt zich op het bij de tijd brengen van betalokalen, inrichting en apparatuur op havo/vwo-scholen. Voor eigentijds en inspirerend bètaonderwijs is dit een belangrijke factor. Uit recent onderzoek blijkt dat de lokalen waarin de beta- en techniekvakken worden aangeboden door de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs als onvoldoende wordt beoordeeld. Ook de Onderwijsinspectie wees op deze achterstanden in haar Onderwijsverslag.

Aansluiting op Deltaplan Beta/techniek
De extra investeringen van het kabinet in deze miljoenennota liggen in lijn met de doelen van het Deltaplan Beta/techniek. Met het Deltaplan Beta/techniek heeft het Kabinet vanaf 2004 maatregelen in gang gezet om meer jongeren te interesseren voor een opleiding en een loopbaan in de beta en technieksectoren. Dit in lijn met de Lissabon ambities in Europa om structureel meer bètatechnici op te leiden en het innovatieklimaat te versterken.

Het Platform Beta Techniek is in 2004 opgericht om de nodige maatregelen en vernieuwingsimpulsen van het Deltaplan in gang te zetten. Op veel scholen en instellingen zijn vernieuwingen in volle gang. Het Platform is gevraagd ervoor te waken dat de extra investeringen aansluiten bij de vernieuwingen die deze scholen hebben ingezet.

Eerste tekenen van succes
Uit cijfers van de IB Groep concludeert het Platform Beta Techniek uit de vooraanmeldingen dat universitaire bètatechnische opleidingen flink in de lift zitten. De natuurwetenschappelijk en technische opleidingen groeien gemiddeld 4 procent. Voor het eerst sinds vele jaren is de groei van de bètastudies daarmee groter dan de groei van het gehele wetenschappelijk onderwijs. Vorig jaar groeiden de universitaire bètastudies met 3 procent.