VNO-NCW tevreden over beleid kabinet

Vereniging vno-ncw

DEN HAAG, 19 SEPTEMBER - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is tevreden over het beleid van het kabinet Balkenende. Ondanks economisch moeilijke jaren is het er in geslaagd Nederland een goede uitgangspositie te verschaffen voor de volgende kabinetsperiode, aldus VNO-NCW in een reactie op Troonrede en Miljoenennota.

Nederland profiteert hierdoor snel van de wereldwijde opleving van de economie. Ons land voert zowel de Europese ranglijst van de economische groei als van de laagste (jeugd)werkloosheid aan. De overheidsfinanciën staan er gunstig voor. De hervormingen in WAO, WW en Bijstand zorgen er voor dat steeds minder mensen langs de kant staan. Stoppen met werken (soms ver) voor de pensioendatum is minder aantrekkelijk geworden.

In het noodzakelijke streven om steeds meer mensen aan de slag te helpen met het oog op de vergrijzing, zijn dit belangrijke stappen. Ook het openen van de grenzen voor buitenlandse werknemers is - bij tekorten aan personeel in verschillende sectoren - in dit verband van groot belang.

Het kabinet is er in geslaagd om de winstbelasting voor zowel grote als kleine ondernemingen aanzienlijk te verlagen. Dat is noodzakelijk om de positie van ons land als thuishaven van nieuwe en bestaande ondernemingen te versterken en ondernemerschap te bevorderen. De eveneens bereikte verbetering van de koopkracht stimuleert de economie verder.

De vermindering van de regeldruk en papieren rompslomp voor bedrijven is voor het eerst in decennia serieus ter hand genomen. Er moeten echter nog belangrijke vervolgstappen worden gezet om ondernemerschap en ondernemen echt méér ruimte te geven. Hier liggen belangrijke uitdagingen voor een nieuw kabinet.

Een belangrijke weeffout in het verder geruisloos ingevoerde nieuwe zorgstelsel is dat het kabinet er voor heeft gekozen om de stijging van de zorgkosten automatisch voor de helft af te wentelen op werkgevers, terwijl zij de kosten niet kunnen beïnvloeden.

Nederland is beslist niet af, maar koerst inmiddels wel in de goede richting. De nadruk zal meer moeten komen te liggen op excelleren en uitblinken; van bedrijven en hun werknemers, in het onderwijs en bij de overheid. De komende jaren zullen onder meer afslanking van de overheid (minder bureaucratie, vergunningen, regels, toezicht), verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, bereikbaarheid en betaalbare, schone energievoorziening (mét kernenergie) centraal moeten staan. Ook de arbeidsdeelname (personen en gewerkte uren) moet verder omhoog.

Verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt (ontslagrecht, scholing) en een sterk gedifferentieerde loonvorming, met veel minder het accent op structurele loonsverhogingen, moeten de concurrentiepositie borgen.



Vereniging VNO-NCW