Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden klantvriendelijk aan de balie

Hoge score in klanttevredenheidsonderzoek

In de laatste week van april is een klanttevredenheidsonderzoek gehouden onder bezoekers van de balies in het gemeentehuis in Coevorden. Uit dit onderzoek blijkt dat de gemeente Coevorden goed scoort op het gebied van de dienstverlening aan de balie. De bezoekers van de balie waarderen de klantvriendelijkheid met een 7,6, terwijl op het onderdeel service dienstverlening een 8,0 wordt gescoord.

Het klanttevredenheidsonderzoek maakt deel uit van de Benchmarking Publiekszaken. Deze benchmark maakt inzichtelijk hoe gemeenten de kwaliteit van de dienstverlening verder kunnen verhogen. Benchmarking publiekszaken is in 2004 ontstaan op initiatief van de VNG, (voorheen) Stichting Rekenschap en de NVVB en wordt uitgevoerd door TNS NIPO in samenwerking met SGBO. Coevorden is ingedeeld in Vergelijkingskring A, samen met Blaricum, Bussum, Dantumadeel, Duiven, Franekerdeel, Skarsterlân, Tholen, Twenterand, Tynaarloo en Zeewolde. Tijdens de veldwerkperiode zijn willekeurige bezoekers van de balie ondervraagd op het gemeentehuis aan de Aleida Kramersingel in Coevorden. Per gemeente is ongeveer 25 uur geënquêteerd, verspreid over de piek- en daluren.

Altijd een tree hoger
Burgemeester Bert Bouwmeester is zeer tevreden over de uitkomsten van het onderzoek: "Het laat zien dat we als gemeente op de goede weg zijn. In de komende jaren gaat er binnen deze gemeentelijke organisatie het een en ander veranderen om onze klant nog beter van dienst te zijn. Dat betekent niet dat we nu maar achterover gaan hangen, omdat we zo goed gescoord hebben. We moeten dit vasthouden en zo mogelijk nog een tree hoger gaan. Dat geldt overigens niet alleen voor de baliemedewerkers, maar voor iedere medewerker bij de gemeente Coevorden. We willen toe naar een nog klantvriendelijker organisatie dan deze al is."

Uitkomsten rapport
De meest in het oog springende kernpunten van de rapportage zijn:

De bezoekers van het gemeentehuis waarderen de gemeente Coevorden in het kader van de klantvriendelijkheid met een 7,6. Dit betekent dat bijna twee op de 3 bezoekers van het gemeentehuis de publieksbalie een 8, 9 of 10 geeft. Volgens het klanttevredenheidsonderzoek is Coevorden de best scorende gemeente. Landelijk staat Coevorden op een gedeelde 6e plaats van de 59 deelnemende gemeenten.

Op het onderdeel service dienstverlening krijgt Coevorden een 8,0. Hiermee bezet de gemeente de 5e plaats op de totaalranglijst van alle deelnemende gemeenten.

De bezoekers beoordelen de prijs van product/dienst/informatie met een 7,4. Dit staat in schril contrast tot de gemiddelde totaalbeoordeling van 6,1. Hiermee staan wij op de 1e plaats van de ranglijst.

De bezoekers hechten relatief veel waarde aan duidelijke informatie.

De totaalindruk van het gemeentehuis is door de bezoekers gewaardeerd met een score van 7,5. Hiermee scoort de gemeente Coevorden hoger dan het landelijk gemiddelde (7,4) en staat hiermee op een gedeelde 14e plaats.

De privacy bij de balies wordt in Vergelijkingskring A t.o.v. het totaal van de gemeenten beduidend slechter gewaardeerd. Een 6,7 versus 7,1.

De uiterlijke verzorging van de medewerker wordt door de bezoeker gewaardeerd met een 8,2. Hiermee staat Coevorden op plaats 1.

Elektronisch contact kan vooral in Coevorden op veel steun rekenen (82%).

Een ruime meerderheid van de bezoekers in Coevorden geeft aan dat ze bekend is met het aanwezig zijn van een telefonisch meldpunt (77%).

De hypothese dat een wachttijd van langer dan een kwartier funest is voor het eindoordeel over de publieksbalie, wordt door het onderzoek niet ondersteund.