A&F Agrotechnology & Food Innovations


19 sep 2006
Onderdeel: Wageningen UR

De stichting Food & Nutrition Delta heeft dr. Kees de Gooijer per 1 oktober 2006 benoemd tot directeur. De stichting is op 31 augustus opgericht en heeft tot doel om gericht de positie van de Nederlandse voedingsindustrie te versterken. De Foodsector en aanverwante kennisinstellingen hebben en goed afgestemde onderzoeksagenda en het onderzoek is van hoge kwaliteit. Er is echter behoefte aan snellere toepassing van kennis in producten, processen en diensten.

De stichting Food & Nutrition Delta zal zich de komende jaren bezig houden met het coördineren van onderzoek en met het uitzetten van de middelen die zijn toegekend aan het initiatief van de stichting Food & Nutrition Delta. Dit is een uitwerking van het aanwijzen van het sleutelgebied Flowers and Food door het innovatieplatform. Dat is bedoeld om met name de positie van het MKB in de voedingsindustrie te versterken.

De stichting wil van Nederland een leidende innovatieregio in Europa op het gebied van voeding en gezondheid maken. In een geïntegreerde aanpak worden netwerken en platforms opgezet en (nieuwe) technologieën ontwikkeld voor new business development in de volle breedte van de voedingsmiddelenindustrie Hierbij worden met name ook MKB-bedrijven betrokken.

Dit proces zal leiden tot het ontwikkelen van innovatieve, nieuwe of verbeterde voedingsmiddelen die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van die consumenten die bewust met hun gezondheid willen omgaan.

Dergelijke producten, in combinatie met aanbevolen veranderingen in voedingspatronen en leefstijlen, zullen een positieve invloed hebben op de volksgezondheid en de kwaliteit van leven. Bovendien zal hierdoor de concurrentie- en marktpositie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie worden versterkt en verbeterd.

Doordat de overheid, de kennisinstellingen en de industrie samen bijdragen aan de programma's is er de komende jaren meer dan 180 miljoen Euro beschikbaar voor dit programma.

Kees de Gooijer (46) is Wagenings Levensmiddelentechnoloog. Hij is momenteel Algemeen Directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR. Van 2000 tot 2003 gaf hij leiding aan het instituut voor voedselveiligheid RIKILT van Wageningen UR. Hij is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de gemeenschappelijke onderzoeksagenda van de voedingsindustrie. Als belangrijkste doel voor de komende jaren ziet hij het werken aan gezonde voeding en creëren van een open innovatiestructuur in Food.