Gemeente Thorn


21 september 2006

DE GEMEENTE MAASGOUW IS EEN FEIT
De gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn stromen samen in Maasgouw. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond 12 september vóór Maasgouw. Op 1 januari 2007 is de nieuwe krachtige gemeente rondom de Midden-Limburgse Maasplassen een feit.

De Eerste Kamer stemde ook vóór de herindelingen van Leudal, Roermond/Swalmen en Ambt Montfort/Roerdalen. Wel werd een motie aangenomen, waarin de senaat de gemeenten verplichten om vóór 1 februari rond de tafel te gaan zitten, om te komen tot voorstellen voor een intensieve samenwerking, want de centrumfuncties van Roermond en Weert moeten worden versterkt. Dat laatste is ook voor Maasgouw van belang. Sterkere centrumsteden zijn cruciaal voor een economisch gezond Midden-Limburg.

De raden, colleges en ambtenaren reageerden meteen erg enthousiast op de uitkomst van de stemming in de senaat, want dit is waar iedereen zo de afgelopen jaren zo hard voor heeft gewerkt. En nu is het definitief; op 22 november 2006 mogen de inwoners van Heel, Maasbracht en Thorn naar de stembus voor de nieuwe raad van gemeente Maasgouw.

Een herindeling roept natuurlijk vele vragen op. De meest gestelde vragen zijn.


1. Wanneer stromen Heel, Maasbracht en Thorn samen in gemeente Maasgouw?
Op 1 januari 2007.


2. Welke kernen horen straks bij gemeente Maasgouw? De nieuwe gemeente Maasgouw wordt gevormd door de huidige gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. Hieronder vallen de kernen: Thorn, Heel, Wessem, Beegden, Maasbracht, Brachterbeek, Linne, Stevensweert en Ohé en Laak.


3. Hoeveel inwoners krijgt gemeente Maasgouw? De nieuwe gemeente heeft straks ruim 24.600 inwoners. Op 1 januari 2006 telde Maasbracht 13.772, Heel 8.284 en Thorn 2.583 inwoners.


4. Waarom gaat de nieuwe gemeente Maasgouw heten? De gemeenteraden van Heel, Maasbracht en Thorn hebben eind 2005 deze naam gekozen. De naam Maasgouw is een samenvoeging van Maas en gouw. De Maas is de rivier die de drie gemeenten met elkaar verbindt. Gouw betekent landstreek, zo was het Frankische Rijk in gouwen verdeeld. De nieuwe gemeente Maasgouw ligt in de voormalige Frankische gouw Pagus Mosarium. Het gewest bestreek een gebied langs de Maas van Luik tot Grave.


5. Wanneer zijn er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad? Op 22 november 2006 mogen alle inwoners van Heel, Maasbracht en Thorn naar de stembus. Zij mogen dan twee stemmen uitbrengen; één stem voor de nieuwe gemeenteraad en één stem voor de nieuwe Tweede Kamer.


6. Wanneer wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd? Op 2 januari 2007 wordt een speciale gemeenteraadvergadering gehouden. Op dat moment treedt de gemeenteraad van Maasgouw voor het eerst aan. Tijdens deze vergadering wordt ook de griffier Roger Huntjens officieel benoemd.


7. Hoeveel zetels krijgt de nieuwe gemeenteraad? De nieuwe gemeenteraad telt 19 zetels.


8. Wie wordt burgemeester van Maasgouw?
Wie de nieuwe burgemeester wordt, is nog niet bekend. Aan de drie burgemeesters van Heel, Maasbracht en Thorn wordt op 1 januari 2007 ontslag verleend. Na de verkiezingen benoemt gouverneur Léon Frissen een waarnemend burgemeester, die op 1 januari 2007 aan de slag gaat. De gouverneur zal over de tijdelijke benoeming overleggen met de nieuwe gemeenteraad. Direct na de datum van de herindeling wordt de procedure opgestart voor de benoeming van een burgemeester voor gemeente Maasgouw.


9. Blijven de huidige gemeentehuizen bestaan? Alle ambtenaren van de nieuwe gemeente Maasgouw worden op 1 januari 2007 ondergebracht in de gemeentehuizen van Heel en Maasbracht. Dat betekent dat het gemeentehuis van Thorn vrij komt. Momenteel wordt besproken hoe we dit pand ten behoeve van de gemeenschap kunnen behouden.


10. Waar moet ik straks mijn paspoort of rijbewijs ophalen of een vergunning aanvragen?
Volgens het voorlopige huisvestingplan komen in het gemeentehuis van Maasbracht alle publieksbalies. Hier kunt u straks terecht voor alle producten van gemeente Maasgouw. Het gemeentebestuur komt in het gemeentehuis van Heel te zitten. Hier wordt ook de raadszaal van gemeente Maasgouw ingericht.


11. Moet ik meer belasting gaan betalen?
Dat ligt eraan in welke gemeente u nu woont. Op dit moment wordt alle gemeentelijke belastingen en heffingen van de drie gemeenten naast elkaar gezet en wordt bekeken hoe deze gelijk getrokken kunnen worden.


12. Blijven voorzieningen gehandhaafd?
Ook daarover beslist de nieuwe gemeenteraad. Let wel, de missie van de gemeente Maasgouw is: Leefbaarheid en toerisme in balans. Dat betekent dat leefbaarheid (en dus ook goede voorzieningen) in de kernen hoog in het vaandel staat.

KANDIDAATSTELLING VERKIEZING LEDEN GEMEENTERAAD MAASGOUW

De burgemeester van Maasbracht maakt het volgende bekend:


1. Op dinsdag 10 oktober 2006 zal de kandidaatstelling voor de verkiezingen van de leden van de raad van de gemeente Maasgouw plaatshebben.

2. Op de dag van de kandidaatstelling kunnen bij het hoofdstembureau tussen 09.00 uur en 15.00 uur, door een kiezer die bevoegd is aan de verkiezingen deel te nemen, de kandidatenlijsten en de overige benodigde bescheiden ingeleverd worden. Het hoofdstembureau is gevestigd in het gemeentehuis van Maasbracht aan het adres Markt 36 te Maasbracht. U kunt zich melden bij de balie van burgerzaken.

De in te leveren bescheiden zijn:
a) Kandidatenlijst (Model H 1).
b) 30 ondersteuningsverklaringen (Model H 4).
c) van elke kandidaat een instemmingsverklaring (Model H 9). d) van elke kandidaat een kopie van een geldig legitimatiebewijs. e) bewijs van betaling van de waarborgsom.
f) de machtiging tot het plaatsen van de aanduiding politieke groepering boven kandidatenlijst (Model H 3-1). g) de machtiging tot het plaatsen van een aanduiding, gevormd door samenvoeging van de aanduidingen van politieke groeperingen of afkortingen daarvan, boven een kandidatenlijst (Model H 3-2). h) eventueel verklaringen betreffende het verbinden van de kandidatenlijsten tot een lijstencombinatie (model I 10). De onder f), g) en h) genoemde formulieren zijn alleen van toepassing als plaatsing van de aanduiding boven de kandidatenlijst is aangegeven (f), om samenvoeging van aanduidingen wordt verzocht (h), een lijstencombinatie wordt aangegaan (h).

De formulieren die benodigd zijn voor de kandidaatstelling, zijn tot en met de dag van de kandidaatstelling (10 oktober 2006) ter gemeentesecretarie gemeente Maasbracht, balie Burgerzaken verkrijgbaar. U kunt de formulieren ook eenvoudig downloaden op www.kandidaatstelling.nl.

Voor de kandidaatstelling moet een waarborgsom van tweehonderdvijfentwintig euro ( 225,-) worden overgemaakt op een van de volgende rekeningnummers van de gemeente Maasbracht: Rabobank
13.09.05.569 of BNG 28.50.05.227, onder vermelding van waarborgsom gevolgd door de naam van de groepering. De betaling van de waarborgsom geldt voor alle groeperingen. Derhalve ook voor de groeperingen die nu deel uit maken van de gemeenteraad van Maasbracht. Het bedrag dient uiterlijk de 14e dag (26 september 2006) voor de dag van de kandidaatstelling te zijn ontvangen. Contante betaling bij de kassier van de gemeente Maasbracht is ook mogelijk.
Nadere inlichtingen omtrent de wettelijke voorschriften betreffende de inlevering van kandidatenlijsten worden ter gemeentesecretarie van Maasbracht verstrekt door de Dhr. J. Peeters, burgerzaken Maasbracht tel: 0475-469292.

Maasbracht, 18 september 2006 De burgemeester voornoemd,

F.J.M. Wilms


OPENBARE RAADSVERGADERING DONDERDAG 21 SEPTEMBER

Op donderdag 21 september 2006 vindt een openbare raadsvergadering plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. De aanvang is 19.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.


1. Opening;


2. Voorstel tot vaststelling van de agenda van de raadsvergadering van 29 juni 2006;


3. Trekking stemmingsnummer;


4. Voorstel tot vaststelling van de notulen van de openbare vergadering van de raad der gemeente Thorn, gehouden op 11 mei 2006, vergadernummer 06-03;


5. Ingekomen stukken;


6. Voortgangslijst agendapunten;


7. Voorstel tot vaststelling van de Wmo-beleidsnota en Wmo-verordening;


8. Voorstel inzake het Regionaal prostitutiebeleid annex bijstelling van het regionaal maximumstelsel;


9. Voorstel tot wijziging tarief betaald parkeren;

Maasbracht Heel Thorn (Maasgouw)


10. Voorstel tot beschikbaarstelling van een aanvullend krediet t.b.v. diverse werkzaamheden in het kader van de herindeling;


11. Voorstel tot vaststelling van de Richtlijn interne en externe klachtenprocedure;


12. Voorstel tot instemming met de missie en visie, alsmede de beleidsuitgangspunten voor Sociale Zaken;


13. Voorstel inzake het inventarisatie overzicht van de diverse accommodaties van de fusiegemeente Maasgouw;


14. Voorstel tot het harmoniseren van daarvoor in aanmerking komende diverse belastingen;


15. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet voor de uniformering van de niet kernapplicaties ter ondersteuning van de informatiehuishouding van diverse gemeentelijke taakvelden;


16. Voorstel inzake de plaatsingsprocedure medewerkers raadsgriffie;


17. Voorstel inzake het implementeren van de aanbevelingen uit het rapport (aan)besteden, welk is uitgevoerd door de rekenkamer van de gemeente Heel;


18. Rondvraag;


19. Sluiting