`ECM meets SOA'


Geheel vernieuwde versie van d.3 op komst

OLDENZAAL, 20060914 -- De volgende generatie van het DMS/ECM d.3 zal volledig worden gebaseerd op een Service Oriented Architecture (SOA). Zo kunnen d.3 gebruikers in de toekomst ECM-functies als Service inzetten. Workflowprocessen worden in de nieuwe generatie d.3 modulen op basis van BPEL en BPMN gegenereerd. Het gebruik van deze nieuwe standaarden maakt het voor d.3 gebruikers mogelijk om te gemakkelijk communiceren met andere systemen. Er zal worden gezorgd voor een probleemloze overgang naar de nieuwe generatie d.3 producten. De eerste voorbeelden van de nieuwe applicaties zijn te zien op de DMS EXPO, die van 19 tot 21 september plaatsvindt in Keulen.

ECM meets SOA
Het projectteam `Beagle' bekijkt de huidige en toekomstige vragen uit de markt met betrekking tot ECMsystemen en onderzoekt nieuwe technische mogelijkheden en standaarden. Het resultaat: een gebruikersvriendelijk en toekomstzeker concept voor de komende tien jaar, opgebouwd met Service Oriented Architecture (SOA). Het idee achter SOA is het beschikbaar stellen van autonome services, waarover alle toepassingen en gebruikers kunnen beschikken. Hiermee worden processen transparanter, sneller en goedkoper.

Hierbij vormt het strategische platform d.3 de technische ondergrond voor een langzaam werkelijk wordende visie van d.velop: een Enterprise Content Management oplossing op basis van SOA. Deze oplossing bevat een verfijnde, in lagen opgedeelde processtructuur. Met gebruikmaking van Business Process Modeling Notation modelleert de gebruiker met een grafische tool een workflow. "We willen onze klanten een workflowmodule aanbieden, die iedereen begrijpt", legt Frank Schnittker, persvoorlichter van d.velop AG, uit.

De procesflow wordt uitgevoerd in Business Process Execution Language (BPEL). Zowel BPMN als BPEL worden gezien als nieuwe standaarden. BPEL standaardiseert de integratielogica en procesautomatisering met gebruikmaking van Webservices. De processtappen zelf worden met behulp van XML beschreven. Alle gebruikers en services maken gebruik van één centrale database waar alle informatie, data, records, enz. zijn opgeslagen.

Vloeiende overgang naar de SOA-wereld
Door de service-georiënteerde architectuur (SOA) kunnen d.3 gebruikers in de toekomst gemakkelijk toegang verkrijgen en gebruik maken van services. Processen worden zo transparanter en gemakkelijker te bedienen. Technische zaken als monitoring, logging, enz. worden centraal doorgevoerd. De d.3 gebruikers worden flink ontlast - en de kosten dalen. In de nieuwe d.3 Roadmap wordt voorzien in een vloeiende overgang naar de nieuwe generatie d.3-producten, zodat de huidige investering in d.3 behouden blijft. Op de DMS 2006 presenteert d.velop versie 6.2 van d.3, waar al modulen bij zitten die gebaseerd zijn op de nieuwe technologiën. Deze producten zullen in het eerste kwartaal van 2007 beschikbaar komen. De compleet op SOA gebaseerde oplossing zal vanaf 2008 beschikbaar zijn.

Voor Nederland en Vlaanderen is Docdynamic B.V. te Oldenzaal het competence center van d.velop.