Perdu

Woensdag 20 september
Presentatie verhalenbundel van David Colmer: Op de verkeerde plek Aanvang 20.30
Entree gratis

Presentatie van de verhalenbundel Op de verkeerde plek (uitgeverij Contact), tweede boek van de Australische schrijver David Colmer, die veel Nederlandstalige literatuur in het Engels heeft vertaald. Met lezingen (Nederlands/Engels) van Colmer, Tsead Bruinja, Hans Kloos, de Australische schrijver Wayne McLennan (Granta) en de Engelse theaterschrijver David Spencer.

Hoe verschillend ze ook zijn, de verhalen in Op de verkeerde plek hebben een indringende sfeer en identificeren zich als het ware zelf met hun hoofdfiguren. Colmer zet de personen neer met een overtuigende vanzelfsprekendheid en de beste verhalen beklijven bijna als een belevenis die de lezer zelf heeft meegemaakt. Beschreven gebeurtenissen blijven knagen in het schemergebied tussen herinnering en droom. Een aantal van de verhalen zijn eerder verschenen in literaire tijdschriften in Engeland, Australië en België (Nieuw Wereld Tijdschrift). In deze bundel, vertaald door Richard Kruis, verschijnen ze voor het eerst in boekvorm.

Over Colmers eerste boek schreef Anna Enquist: 'David Colmer geeft in Lew blijk van een uitzonderlijk inlevingsvermogen. Hij schrijft sober en poëtisch. is een boek om naar uit te kijken!' Benno Barnard meende, ook over Lew: 'Als romans kinderboeken zijn, dan is dit Alleen op de wereld geschreven door Beckett. Maar dan door David Colmer.'

Vrijdag 22 september
De recensent
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 6 euro 5 euro met korting
M.m.v: Rutger H. Cornets de Groot Hans Groenewegen en Gaston Franssen

De literaire kritiek neemt in de poëziewereld een relatief grote plek in. Het Nederlandse poëziepubliek schijnt te bestaan uit zo'n duizend zielen, en daarvan uitgaand is het eigenlijk verbazingwekkend hoeveel poëziebesprekingen er iedere week in de dag- en weekbladen, en op het internet te vinden zijn. De nietsvermoedende lezer zou welhaast kunnen concluderen dat poëzie volksvermaak nummer één is. En in deze tijd zonder literaire stromingen is het voor diezelfde nietsvermoedende lezer inmiddels tamelijk moeilijk om door de bomen nog het bos te zien en zich een weg te vinden in de Nederlandse poëziekritiek. Perdu reikt die nietsvermoedende lezer de hand en nodigt drie prominente critici uit om een kijkje te geven in hun keuken. Aan de hand van de dichtbundel "'De voorbode van iets groots'" van Dirk van Bastelaere ­ die zeer uiteenlopende reacties heeft opgeroepen, en waar ook de recensenten van deze avond een duit in het zakje doen ­ doen zij uit de doeken hooe zij bij een recensie tot hun oordeel komen. Hangt dit oordeel samen met een theorie over wat poëzie is of zou moeten zijn? Zo ja, hoe? In hoeverre spelen 'buiten-literaire' argumenten een rol? Hoe verhoudt de recensent zich tot zijn lezer? Na afloop van de drie presentaties wordt in een kort tafelgesprek gepoogd om de verschillen scherp te krijgen.