Senternovem


Het Leertheater 21 september

Aanvangsdatum

21-09-2006

van 13.00 tot 17.00 uur

Op donderdag 21 september a.s. zal in Stadskasteel Oudaen te Utrecht de vijfde bijeenkomst van 'Het Leertheater' plaatsvinden. De titel van dit leertheater is: "Perspectieven op duurzame ontwikkeling". 'Het Leertheater' is een initiatief dat in het kader van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LVDO) is genomen.

In gesprekken waarin verbazing, verontwaardiging, ongeloof, de boventoon voeren, klinkt regelmatig de quote in wat voor wereld leven we ..

De realiteit en de gewenste situatie liggen soms nog ver uit elkaar. In de bijeenkomst perspectieven op duurzame ontwikkeling staat een gezamelijke verkenning naar de vraag in wat voor wereld (land) willen we leven en hoe daar te geraken, centraal.

Het Milieu en Natuur Planbureau geeft in de duurzaamheidverkening Kwaliteit en Toekomst aan dat duurzaamheid in essentie gaat over de kwaliteit van leven en de mogelijkheden om die kwaliteit in de toekomst te handhaven. Maar wat zijn dan de maatschappelijke opvattingen over de kwaliteit van leven? Van de burgers vindt 70 % dat de duurzaamheidsvraag een sociaal dilemma is waarbij zij alleen bereid zijn om hun gedrag aan te passen als anderen dat ook doen. Daarnaast vinden zij dat de overheid dit sociaal dilemma dient te doorbreken.

In het leertheater zullen aan de hand van vier wereldbeelden - waarbij elk een specifieke kijk op de kwaliteit van leven en de manier waarop deze gerealiseed kan worden bevat - de mogelijkheden om tot een duurzame samenleving te komen onder de loep worden genomen.

Ook de rol en mogelijkheden van de overheid om duurzame ontwikkeling te sturen zal in de bijeenkomst worden belicht. Ondanks het groeiend besef dat duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is, is de praktijk soms nogal weerbarstig. Zijn er wel sturingsmechanismen om het eerder genoemde sociaal dillemma te doorbreken? Om tot nieuwe oplossingen te kunnen komen zal de overheid wellicht nieuwe partnerschappen en coalities moeten aangaan /stimuleren en daarbinnen ook kritisch moeten kijken naar haar eigen positie en waarden.

Locatie

stadskasteel Oudaen in Utrecht

Toegangsprijs

gratis

Contact

Zie voor het programma en de sprekers onderstaande uitnodiging.

Meer informatie

uitnodiging leertheater 21-9
Wijzigingsdatum | 07-08-2006