KNMG

Themabijeenkomst 'Kindermishandeling, herkennen en dan?' Geoganiseerd door KNMG districten Utrecht e.o. en Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe

Kindermishandeling komt vaak voor in Nederland, minstens 80.000 keer per jaar. En elk jaar overlijden er vijftig kinderen aan de gevolgen daarvan. Zeventien kinderen gaan dood ondanks dat de mishandeling is gemeld bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Dat is een ernstige zaak, maar dat wil ook zeggen dat er jaarlijks 33 kinderen overlijden voordat er sprake is van een melding, en aan die kant staat doorgaans ook de medicus practicus. Deskundigen gaan ervan uit dat een kind gemiddeld zeventien keer slachtoffer is geweest voordat het probleem buiten het gezin bekend raakt. Kindermishandeling vormt een groot probleem en de gevolgen ervan zijn vaak levenslang merkbaar. Zo heeft een derde van de patiënten in de GGZ te maken gehad met vroegere mishandeling, seksueel misbruik en/of verwaarlozing. Daarom is het van groot belang dat wij allen kindermishandeling in een zo vroeg mogelijk stadium herkennen en op de juiste wijze aanpakken.

Op donderdagavond 21 september aanstaande organiseren de KNMG-districten XII Utrecht en omstreken en XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe samen een themabijeenkomst over kindermishandeling. Aan het woord komen vier collegae en een kinderrechter. Zij hebben allemaal in hun dagelijks werk te maken met kindermishandeling. Samen zorgen ze ervoor dat het thema in de volle breedte wordt belicht. Zij delen hun ervaringen met u, en wijzen op de knelpunten. Uiteraard is er ook gelegenheid om met de inleiders van gedachten te wisselen. De bedoeling is dat u aan het eind van deze bijeenkomst meer inzicht heeft in de signalering en aanpak van kindermishandeling.

De bijeenkomst vindt plaats in hotel De Witte Bergen in Eemnes. U kunt zich opgeven tot uiterlijk 18 september door een e-mail te sturen (met NAW-gegevens) naar knmg.12@tiscali.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging inclusief een routebeschrijving. Of kijk op: http://knmgutrecht.artsennet.nl.

Programma
18.45 uur Ontvangst met koffie en thee

19.00 uur Opening

Ben Rensen, jeugdarts te Utrecht
Wees alert! Herken kindermishandeling

Anneke Kramer, huisarts te Utrecht
Praat erover, ook in uw spreekkamer!

Erica Post, kinderarts in Mesos Utrecht
Vraag door! Kindermishandeling en SEH

20.30 uur pauze

20.50 uur

Yvonne Kas en Sandra Rutgers,
vertrouwensartsen AMK
Melden moet!! Meldcode en meldrecht

Nanneke Quick- Schuyt, kinderrechter te Utrecht
Het recht spreekt. Privacy en andere juridische aspecten

Discussie en vragen

22.00 uur Afsluiting en borrel

Locatie
Hotel De Witte Bergen
Rijksweg 2 3755 MV Eemnes
T 035 539 58 00
Routebeschrijving: zie www.valk.com

Meer informatie
U http://knmgutrecht.artsennet.nl

Vragen
Secretariaat Gerda Mensink-van den Boom
KNMG district XII Utrecht en omstreken
Mozartlaan 25 3603 BD Maarssen
T 0346 57 14 33 F 0346 21 49 75 E knmg.12@tiscali.nl of knmg.13@tiscali.nl