GroenLinks in de Europese Unie

AANKONDIGING

Lagendijk naar Istanbul voor proces Shafak

Brussel, 14 september 2006 - GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk reist donderdag 21 september naar Istanbul om daar het proces tegen schrijfster Elif Shafak bij te wonen. Hij hoopt vurig dat de Turkse rechtbank de aanklacht tegen Shafak zal afwijzen.

De Turkse openbare aanklager is van plan Shafak te vervolgen wegens ´het publiek belasten´ van de Turkse identiteit. De zaak is aangespannen door Kemal Kerincsiz, de nationalistische advocaat die vorig jaar ook een aanklacht indiende tegen Lagendijk zélf en de Turkse schrijver Ohran Pamuk. De advocaat beroept zich op wetsartikel 301, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt.

De rechtszaak van Shafak richt zich op twee passages uit haar roman The Bastard of Istanbul. In de één bekritiseerd een personage Turkije en in het ander praten karakters over de massamoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.

"De aanklacht is duidelijk in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting, het VN-Verdrag over Burgerlijke en Politieke Rechten en de Europese Mensenrechtenconventie. Verdragen die ook Turkije heeft ondertekend. Advocaat Kerincsiz heeft zichzelf dit keer overtroffen door Shafak aan te klagen vanwege fictieve personages in haar boek", aldus Lagendijk.

Volgens hem is het motief van de advocaat glashelder, namelijk een poging om het onderhandelingsproces van Turkije met de EU te dwarsbomen. Het is daarom van groot belang dat de toepassing van het nieuwe wetboek van strafrecht in Turkije op de voet wordt gevolgd. De invoering hiervan was één van de belangrijkste voorwaarden voor het kunnen starten van toetredingsonderhandelingen.

Lagendijk: "We hebben meerdere malen tegen de Turkse regering gezegd dat oude bepalingen in het nieuwe wetboek voor problemen kunnen zorgen, omdat conservatieve aanklagers ze mogelijk misbruiken. Ik hoop dat deze rechtszaak een extra reden is voor de Turkse regering om deze bepalingen zo snel mogelijk te schrappen".

Volgens wetsartikel 301 kan het beledigen van de Turkse identiteit bestraft worden met zes tot 36 maanden gevangenis. Shafak is acht maanden zwanger.


--------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int
www.groenlinks.nl/europa