Gemeente Ede

2006 - concept

Buurt Ede-Veldhuizen - 21 september 2006

Traditiegetrouw wordt, reglementair op de derde donderdag van september, weer de jaarlijkse buurtspraak van de Buurt Ede - Veldhuizen gehouden. Een activiteit die al vanaf het midden van de 16e eeuw plaatsvindt. De geërfden van de Buurt komen dan in vergadering bijeen. Zij worden door klokgelui van de Oude Kerk opgeroepen om de Buurtspraak, die in het huis "Kernhem" wordt gehouden, bij te wonen.

De Buurt omvat het dorp Ede en het huidige Veldhuizen met als noordgrens de Doesburgerdijk. Een stemgerechtigd geërfde is iedere eigenaar van een huis en erve, of van een bunder bouw - en weiland, staande of gelegen in de Buurt. De geschreven geschiedenis van de buurt gaat in de zogenaamde buurtboeken terug tot het jaar 1593. De geërfden en overige belangstellenden zijn van harte welkom.

De vergadering begint om 10.00 uur en duurt gewoonlijk tot ongeveer 12.00 uur. Op de agenda staat een aantal huishoudelijke zaken, zoals het vaststellen van het verslag van de buurtspraak van 2005, het verslag van de administrerend buurtmeester en het verslag van de kascommissie. De nieuwe buurtrichter Henk Stomphorst zal de buurtspraak leiden.

Na de pauze, waarin naar oud gebruik brandewijn met kandij wordt geserveerd, zal worden gerapporteerd over de stad van zaken van het buurtbos. De toestand van de heidevelden zal worden toegelicht door een vertegenwoordiger van defensie. De commissies publieksvoorlichting en historie zullen tijdens de buurtspraak mondeling verslag doen.

Het huidige bezit van de Buurt Ede - Veldhuizen bestaat nog slechts uit ca. 2,50 ha bosgrond. De nieuwe Buurtscheuter Evelien Folsche zal verslag doen van de ontwikkelingen in het buurtbos.

Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij de buurtschrijver de heer Peter van Beek tijdens ochtendkantooruren, p.a. Gemeentearchief Ede, tel. 0318 - 68 03 57.

Klik op de plaatjes hieronder voor de agenda en het verslag:

Agenda buurtspraak 21 september 2006 Agenda buurtspraak 21 september 2006

Verslag buurtspraak 15 september 2005 concept Conceptverslag buurtspraak 15 september 2005

Laatste wijziging: 14-09-2006