Vrije Universiteit Amsterdam

Nieuwe techniek voorkomt zinloze operaties bij pasgeborenen

Een nieuwe onderzoeksmethode kan zinloze neurologische operaties bij pasgeboren kinderen met verlamming aan armen en schouder (plexus brachialis) voorkomen. De nieuwe MRI-techniek maakt zenuwwortels zichtbaar, die niet met het ruggenmerg verbonden zijn. Transplantatie van deze zenuwen om de verbinding te herstellen is dan zinloos. Dit blijkt uit onderzoek van de kinderneurochirurg Pim van Ouwerkerk in VU medisch centrum in Amsterdam. Van Ouwerkerk promoveert op 21 september op dit onderwerp.

In Nederland worden jaarlijks tussen de 600 en 800 kinderen geboren met zogenaamd plexus brachialis letsel. Bij deze kinderen is de zenuwverbinding, die van het ruggenmerg naar de schouder loopt, gescheurd of uit het ruggenmerg losgeraakt. Dit letsel kan bij een moeilijke geboorte ontstaan. Kinderen met plexus brachialis letsel hebben een verlamde schouder en arm. In 80% van de gevallen herstelt de verlamming spontaan.

Is dit niet het geval, dan is een gecompliceerde neurologische operatie op de leeftijd van vier maanden noodzakelijk. Hierbij verbindt de neurochirurg de uit elkaar gescheurde zenuweinden door middel van een transplantatie. Deze behandeling is alleen succesvol indien de zenuw aan het ruggenmerg verbonden is. Met de huidige onderzoekstechnieken is dit niet altijd goed te zien.

De nieuwe beeldtechniek, 3D-CISS-MRI, maakt de zenuwwortels in het ruggenmerg wel goed zichtbaar. De beeldtechniek levert hierdoor meer zekerheid dat de zenuw succesvol gebruikt kan worden voor reconstructie van beschadigde zenuwverbindingen. Zinloze transplantaties kunnen hiermee voorkomen worden. De nieuwe techniek is in het VU medisch centrum in Amsterdam ontwikkeld.

Verder heeft Van Ouwerkerk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een nieuwe methode voor het verwijderen van de kuitzenuw. Deze zenuw van het patiëntje zelf wordt bij de transplantatie in de schouder gebruikt. De tot nu toe gebruikte methode leverde zogenaamde kousennaad-littekens op, die lopen van knieholte naar de kuit. Met de nieuwe methode, vergelijkbaar met een kijkoperatie, kunnen deze vermeden worden en ontstaan drie littekens van twee centimeter.

Noot voor de redactie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (