Ingezonden persbericht

Persbericht

Landelijke conferentie Toekomstig Zuivelbeleid

Donderdag 21 september 2006

Kenmerk
ZMVE.06.0049
Datum
30 augustus 2006
Doorkiesnummer
013-583 63 55

Op 21 september zal minister Veerman tijdens de door de ZLTO georganiseerde conferentie Toekomstig Zuivelbeleid een LEI-rapport uitreiken. De inhoud hiervan zal de basis vormen voor de discussie die dit najaar door diverse organisaties wordt gevoerd: de toekomst van het zuivelbeleid. De sector staat immers voor grote veranderingen. Nú de discussie starten is daarom van groot belang. De conferentie is 's ochtends in het Willem II stadion in Tilburg.

Minister Veerman van LNV daagt de Nederlandse zuivelkolom uit om meningen, standpunten en suggesties te geven voor aanpassingen in het zuivelbeleid in de komende jaren. De EU heeft besloten dat het huidige melkquotum-systeem per 2015 niet meer voortgezet wordt. In 2008 komt er een evaluatie van het ingezette beleid. Voor de sector is het van het grootste belang goed in beeld te hebben wat het einde van de quotering betekent zodat ondernemers daar in de bedrijfsvoering op in kunnen spelen. Voor hen is het immers één van de belangrijkste onderwerpen de komende tijd. Daarom is het van belang om er als melkveehouders, zuivelverwerkers, politiek maar óók als adviseurs in de periferie over te discussiëren en tot standpunten te komen. Met de conferentie Toekomstig Zuivelbeleid geven we een startsein voor de diverse discussies.

Minister Veerman biedt tijdens de conferentie het LEI-rapport over het toekomstig zuivelbeleid aan de sector aan. Dit rapport schetst de toekomstmogelijkheden van de melkveehouderij en de zuivelverwerkende sector én geeft aan welke mogelijkheden er zijn om de komende jaren zo soepel mogelijk naar een quotumloos tijdperk toe te werken. Dit rapport geeft waarschijnlijk volop reden tot debat. Wij nodigen u daartoe uit.

De conferentie is donderdag 21 september in het Willem II station in Tilburg. Na aanbieding van het rapport door minister Veerman geven Kees Wantenaar van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Siem Jan Schenk,
voorzitter LTO-vakgroep Rundveehouderij, hun visie op de toekomst. Aansluitend is er volop ruimte voor discussie.

Aanmelden
Voor het programma van de conferentie en voor deelname aan de conferentie zie www.zlto.nl/rundveehouderij of bel: 0900-235 95 86. Deelname is gratis.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland.
De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie K. Jille, woordvoerder. Telefoon 013-583 63 55

---- --