Gemeente Den Helder

21-09-2006

Veelgestelde vragen over de Wmo

Nu per 1 januari 2007 de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt ingevoerd en hieronder ook de voorzieningen vanuit de Wet voorzieningen gehandicapten vallen, verandert er ook in de gemeente Den Helder het een en ander bij de toekenning van voorzieningen. De gemeente wil de veranderingen die deze nieuwe wet voor de bewoners met zich mee brengt duidelijk uitleggen. Regelmatig zullen wij op deze pagina de meest gestelde vragen beantwoorden.

De vraag van vandaag:
Wat gebeurt er met het vervoersbudget na invoering van de Wmo in Den Helder op 1 januari 2007

Hoe is de situatie nu?
Wat is een vervoersbudget en wanneer krijgt u dit? U krijgt een vervoersbudget wanneer is gebleken dat u, in verband met uw handicap, niet meer met het openbaar vervoer kunt reizen. In dat geval bent u genoodzaakt een duurder vervoermiddel te gebruiken. Om in deze kosten tegemoet te komen, kunt u een vervoersbudget krijgen (mits uw inkomen niet te hoog is).
De gemeente Den Helder verstrekt een tegemoetkoming in de kosten van vervoer voor 1774 kilometer per jaar. Per jaar kunt u 550,- krijgen. Let wel, dat is dit een tegemoetkoming: niet alle kosten worden vergoed. Immers, ook een niet-gehandicapte heeft vervoerskosten.

Bij de toekenning van een vervoersbudget wordt ook gekeken naar het (gezamenlijke) inkomen. U krijgt geen tegemoetkoming indien het inkomen meer dan 150% van de geldende norm WWB is.

Hoe wordt het nu per 1 januari 2007 onder de Wmo? De medische criteria voor het verkrijgen van een vervoersbudget veranderen niet. Wel komt er onderscheid in de hoogte van het budget, dat afhankelijk wordt van het inkomen:


- u krijgt geen vervoersbudget indien uw (gezamenlijk) inkomen hoger is dan 150% van de WWB-norm. Dat is nu ook al het geval;
- u krijgt 225,- per jaar indien uw (gezamenlijk) inkomen tussen 120% en 150% van de WWB-norm is; Dit is nieuw;

- u krijgt 550,- per jaar indien uw (gezamenlijk) inkomen beneden de 120% ligt. Dat is nu ook het geval.

2007 Overgangsjaar
2007 geldt als overgangsjaar voor mensen die al op 1 januari 2007 een vervoersbudget ontvangen. Geheel 2007 blijft de hoogte van het vervoersbudget voor deze mensen gelijk, namelijk 550,-- . Wel wordt in 2007 uw inkomen bekeken. Hieruit kan blijken dat de hoogte van het bedrag wijzigt. Dat is dus over het algemeen het geval als uw inkomen tussen de 120% en 150% van de WWB-norm is. De wijziging zal pas op 1 januari 2008 ingaan.
Voor degenen die na 1 januari 2007 een verzoek voor een vervoersbudget indienen zullen de nieuwe Wmo-regels wel direct van toepassing zijn.

Eigen bijdragen
Bij de toekenning van een vervoersbudget speelt een eigen bijdrage geen rol. Dat zou wel eens zo kunnen zijn bij de toekenning van individuele voorzieningen die onder de Wmo vallen. Over het hoe en wanneer van deze eigen bijdragen vertellen wij u meer in een van de volgende edities van deze stadsnieuwspagina.