Gemeente Den Helder

21-09-2006
WMO-nieuws

Paul Kragt: We doen ons uiterste best om de Wmo zo soepel mogelijk in te voeren.

Nu de invoering van de Wmo snel dichterbij komt, wil wethouder Paul Kragt graag aan iedereen in Den Helder duidelijk maken hoe hij als verantwoordelijk wethouder tegen de invoering van de Wmo aankijkt. In de commissie Maatschappelijk Welzijn en de raad is uitvoerig over de Wmo gesproken, maar wat uiteindelijk telt is of de inwoners van Den Helder alles begrijpen en weten wat er voor hen verandert. Daarom ben ik blij dat ik al verschillende wijkplatformbijeenkomsten heb kunnen bijwonen om over de Wmo te praten, legt Paul Kragt uit. In juni gebeurde dat al in De Schooten en afgelopen woensdagavond bij het wijkplatform Julianadorp. De komende maanden hoop ik nog een ronde langs de andere wijken te kunnen maken. Ik vind dat belangrijk, want met de Wmo komt er heel wat op ons af. Het belangrijkste is nu dat we voor de zorgvoorzieningen, zoals de huishoudelijke hulp, de overgang op 1 januari 2007 zo soepel mogelijk regelen. We zijn daar heel hard mee aan het werk en ik ben ervan overtuigd dat we alles goed gaan regelen. Dat de mensen met vragen zitten begrijp ik goed, want elke verandering brengt onzekerheid met zich mee.

Zorgvuldigheid nodig
Kragt benadrukt dat de gemeente zorgvuldig te werk gaat. We proberen in samenspraak met de betrokkenen tot een goed resultaat te komen. De afspraken over de uitvoering van de Wmo in Den Helder, zeg maar de verordening, hebben we in goed overleg met een Wmo-klankbordgroep voorbereid. Het is waar dat dit in korte tijd moest gebeuren. Vòòr 1 oktober moesten we de verordening in de raad behandelen. Hadden we dat later gedaan, dan was er voor de inwoners van Den Helder een lastige overgangssituatie ontstaan met ingewikkelder regels. Er ligt nu een verordening die voor een jaar is vastgesteld, maar als er in loop van 2007 knelpunten ontstaan, kunnen we die direct op gaan lossen. Dat hebben we met elkaar in de commissie en de raad afgesproken.

Welke voorzieningen?
Onder de Wmo wordt een breed pakket van maatschappelijke voorzieningen geregeld. Het gaat om zorgvoorzieningen, zoals huishoudelijke hulp en het bekende Wvg-vervoer, maar uiteindelijk om nog veel meer. Peuterspeelzalen, sportvoorzieningen, wijkcentra, ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers, alles valt er onder. Paul Kragt: De komende jaren gaat de gemeente dat hele brede terrein regelen, maar we concentreren ons nu eerst op de zorgvoorzieningen. Op 1 januari 2007 moeten alle inwoners van Den Helder die zorgondersteuning nodig hebben bij de gemeente zijn. Tot nu toe was dat al zo voor de Wvg-voorzieningen, maar de huishoudelijke zorg komt daar nu bij.

Zorgloket
We gaan een Zorgloket bij de gemeente inrichten waar inwoners van Den Helder terecht kunnen voor informatie, advies en het aanvragen van voorzieningen. Dat is een fysiek loket bij de Klantenservice in het stadhuis, maar ook via Internet en via een telefonische zorglijn kun je informatie krijgen en je aanvragen doen. Met ingang van oktober gaan we daarmee proefdraaien en medewerkers trainen, zodat we er op 1 januari helemaal klaar voor zijn.

Goede informatie belangrijk
Voor mij staat voorop, zo besluit de wethouder, dat iedereen straks, ook na 1 januari, de goede zorg en ondersteuning krijgt om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in de maatschappij. Wij doen ons best om tot 1 januari 2007 iedereen zo goed mogelijk via de stadspagina, de website van de gemeente en via andere middelen te informeren over de veranderingen door de Wmo.

Meer weten?
U vindt veel informatie over de Wmo op de website www.info-wmo.nl. U kunt ook een e-mail naar de gemeente sturen naar info@denhelder.nl of bellen met 0223 671243/ 0223 67 242.