KNMG

Filosofiecursus 'Het ongrijpbare ik', georganiseerd door KNMG district XII Utrecht e.o.

Datum 21-09-2006 t/m 21-09-2006
Geaccrediteerd? nee
Locatie Mesos Oudenrijn, Utrecht

Vanaf 21 september 2006 organiseert KNMG-district XII Utrecht de filosofiecursus 'Het ongrijpbare ik'.

De filosofiecursussen van district Utrecht kennen inmiddels een lange, gewaardeerde traditie. Het zijn ontmoetingsplaatsen voor artsen van alle disciplines en alle leeftijden. De cursussen bieden kansen om vanuit de verschillende perspectieven van de deelnemers bezig te zijn met levensvragen die een rol spelen in privé- en beroepsleven. Vragen die uitstijgen boven de dagelijkse dingen en er tegelijk veel mee te maken hebben. Door kennis te nemen van filosofische theorieën worden mensen door elkaar geschud en losgeweekt van geijkte denkpatronen.

Cursus 'Het ongrijpbare ik'
Volgens de dichter Arthur Rimbaud had Descartes het bij het verkeerde eind toen hij zei 'Ik denk dus ik ben'. 'Ik' is namelijk 'een ander'. Descartes had dan ook niet moeten zeggen 'ik denk' maar 'ik word gedacht'. De eigen identiteit, het 'zelf', het 'ik' zou niet meer zijn dan een hersenspinsel. Fictie dus? Of bestaat het 'ik' echt? En als het werkelijkheid is, speelt het dan een hoofdrol of is het niet meer dan een randverschijnsel? Wat is de relatie tussen het ik en het (zelf)bewustzijn? Zit het in de hersenen? Kan de neurowetenschapper ons verder helpen? Moeten we bij de psychiater zijn? Zal de computergeleerde ons duidelijkheid verschaffen? Welke rol speelt de omgang met anderen bij de ontwikkeling van een 'ik'? Of zijn dit allemaal foute vragen en is het toch niet meer dan een woord? Deze en andere kwesties zullen onder de loep worden genomen in vijf bijeenkomsten rond de volgende subthema's: De geschiedenis van het 'ik', hedendaags narcisme, individu en samenleving, het 'zelf' en de hersenwetenschap, en het 'virtuele ik'.

Praktische gegevens
Cursus 'Het ongrijpbare ik', op donderdagavond
data: donderdagavond 21 en 28 september, 5, 12 en 19 oktober 2006 tijd: 20.00 - 22.00 uur
plaats: vergaderzaal 2 Mesos Oudenrijn

Over de docent
Jan Prins studeerde filosofie en psychologie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde daar op een onderwerp betreffende de mechanisering van het wereldbeeld in Engeland tijdens de 17e eeuw. Hij schreef verder een aantal artikelen over de filosofie van Thomas Hobbes. Na een aantal jaren als onderzoeker en docent verbonden te zijn geweest aan de Universiteit van Utrecht verzorgt hij tegenwoordig filosofiecursussen zowel speciaal voor ouderen als op volksuniversiteiten en geeft hij filosofieles op een middelbare school. Sinds 2004 ontwikkelt en geeft Jan Prins filosofiecursussen voor KNMG district XII Utrecht en omstreken.

Opgeven
U kunt zich per e-mail knmg.12@tiscali.nl voor deze cursussen opgeven tot uiterlijk 18 september. (Graag NAW-gegevens, etc. vermelden.)

Voor alle cursussen geldt een minimum van 10 en een maximum van 20 deelnemers. En wie het eerst komt...

Kosten en subsidie
De kosten bedragen 80 Euro per cursus, inclusief syllabus. Voor studenten en artsen in opleiding geldt een speciale regeling: het district betaalt een gedeelte van de cursuskosten. Graag bij opgave vermelden als u daarvoor in aanmerking komt!

Nog vragen?
Pien de Maar is in ons district contactpersoon filosofie, haar telefoonnummer is 030 294 32 19. U kunt bij haar terecht met vragen en suggesties. U kunt daarvoor ook contact opnemen met het secretariaat!

Secretariaat
KNMG district XII Utrecht en omstreken
Gerda Mensink-van den Boom
Mozartlaan 25
3603 BD Maarssen
T 0346 571433
F 0346 214975
E knmg.12@tiscali.nl