Time : 11:53:15
Date : 19 September 2006
Sender Name: Vlaamse Dierenartsenvereniging

Bijeenkomst Gedrag en Welzijn van Gezelschapsdieren Universiteit Gent

Merelbeke
21-24 september 2006

Nu de media overspoeld worden met honden- en andere dierenfluisteraars van allerlei oorsprong, lijkt men wel eens te vergeten dat het gedrag van huisdieren steeds meer op een wetenschappelijke manier wordt onderzocht. De toepassingen hiervan zijn van groot belang voor het welzijn van onze gezelschapsdieren.

Van 21-24 september wordt de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent het ontmoetingspunt bij uitstek voor wie bezig is met het gedrag en welzijn van gezelschapsdieren.

Niet zozeer de hond of kat bij ons in huis, maar vooral het dier dat in een minder evidente omgeving zijn mannetje moet staan. Een aantal recente belangwekkende ontwikkelingen worden toegelicht, zowel over wat zich binnen het dier zelf afspeelt als wat er aan de buitenkant als gedrag te zien valt.

De twee eerste dagen van eerder theoretische lezingen zijn uiteindelijk de voorbereiding van het weekend, waarbij in drie aparte sessies de welzijnsproblemen van een aantal specifieke groepen dieren verder worden bestudeerd en toegelicht.

Een eerste groep vormen die dieren die in asielen dienen te verblijven.

Een tweede groep wordt gevormd door die dieren die een sociale functie in onze maatschappijn vervullen, de hulp- en therapiehonden.

Daarnaast behandelt de derde groep de problemen van die honden die ingezet worden bij speur- of reddingswerken, ordehandhaving en ongevallen.

Voor elk van de drie groepen werden een aantal internationale autoriteiten aangezocht hun visie toe te komen lichten. Al deze mensen samen vormen een aanbod dat gerust uniek mag genoemd worden voor Europa.

Het volledige programma kan worden geraadpleegd op www.behaviour2006ghent.be en deelname kan voor één of meerdere dagen.

Rudy De Meester
Organisatiecomité VDWE
0475/697.802

URL: http://www.behaviour2006ghent.be