Ingezonden persbericht


Syntus en Provincie delen gratis OV-kaarten uit in Zutphen

Week van de Vooruitgang: T-Ford rijdt gratis door binnenstad Zutphen

Doetinchem - 20 september 2006 - Openbaar Vervoerder Syntus en de Provincie Gelderland delen op donderdag 21 september gratis Weekenddagkaarten uit op de Weekmarkt in Zutphen. Deze actie vindt plaats in het kader van de Week van de Vooruitgang. Daarnaast kunnen inwoners van Zutphen op deze dag gratis gebruik maken van een historische T-ford die door de binnenstad van Zutphen rijdt. Deze acties ter stimulering van het OV-gebruik zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Week van de vooruitgang

Van 16 tot en met 22 september vindt de Week van de Vooruitgang plaats. Gedurende de gehele week wordt in heel Nederland aandacht geschonken aan duurzame mobiliteit zoals het openbaar vervoer, carpoolen, fietsen en zuinig autorijden. Het Openbaar Vervoer staat in Gelderland op 21 september centraal. Er vindt een aantal promotionele acties rondom het OV plaats. Als verrassing voor de reiziger rijden er op 21 september verschillende bijzondere "Mystery-bussen" in Gelderland rond. Zutphen is een van de plaatsen waar een Mystery-bus zal verschijnen. Van 9.00 tot 15.00 uur rijdt de bijzondere bus (een T-Ford uit 1923) meerdere rondjes door de oude binnenstad van Zutphen. Belangstellenden kunnen gratis met de T-Ford mee. De oude bus verbindt het Station, de Rabobank, de Markt, het Gemeentehuis en De Born met elkaar. Bij deze plaatsen is het mogelijk in- of uit te stappen. Het jonge en moderne Syntus wil met het eenmalig inzetten van een bus uit 1923 mede laten zien dat het Openbaar Vervoer er in de loop der jaren onder meer qua comfort en kwaliteit flink op vooruit is gegaan. Syntus behoort tot de OV-bedrijven met het modernste en veiligste trein- en busmaterieel van Nederland.

Gratis Weekenddagkaarten

Naast de historische bus die door Zutphen rijdt, worden door Syntus en de Provincie op de Weekmarkt maar liefst 400 gratis Weekenddagkaarten uitgedeeld. Dit aantrekkelijke vervoerbewijs is bij Syntus reeds een groot succes. Normaliter betaalt een heel gezin al een zeer bescheiden prijs van 10 euro voor deze kaart, op donderdag 21 september worden ze zelfs gratis verstrekt. Met de Weekenddagkaart van 10 euro kunnen twee volwassenen en drie kinderen tot 12 jaar een dag lang onbeperkt met alle bussen en treinen van Syntus reizen. De kaart is tevens geldig in alle bussen van Veolia op de Veluwe en van Arriva in Rivierenland.

************************

Syntus B.V.

Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal met de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Vanaf april 2005 rijdt Syntus tevens de spoorlijn Arnhem-Tiel. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek, Twente en Betuwe zo'n 430 personeelsleden in dienst.

************************

Noot voor de redactie (