Gemeente Heusden


Heusden start structurele controle brandveiligheid kinderopvang september 2006
Heusden start structurele controle brandveiligheid kinderopvang

De gemeente Heusden gaat kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en instellingen voor buitenschoolse opvang structureel controleren op brandveiligheid. Wethouder van den Bos voert de eerste controle uit op donderdag 21 september bij het kinderdagverblijf Villa Kakelbond in Nieuwkuijk.

Het controleren van het brandveilig gebruik van de locaties voor kinderopvang heeft binnen de gemeente hoge prioriteit gekregen. De gemeente vindt het noodzakelijk dat de veiligheid voor de kinderen gewaarborgd wordt en dat jaarlijks gecontroleerd moet worden of aan alle eisen wordt voldaan. Team Handhaving van de gemeente heeft de instellingen aangeschreven om de controles aan te kondigen. Tevens is een checklist meegestuurd om de eisen op een rij te zetten, zodat de instellingen hierover allereerst geïnformeerd worden en vervolgens alvast zelf aan de hand hiervan kunnen nagaan of ze aan de eisen voldoen.

Wethouder van den Bos gaat mee naar de eerste controle die plaatsvindt bij kinderdagverblijf Villa Kakelbond in Nieuwkuijk. Met de controles wil hij een signaalfunctie afgeven. "Wij willen hiermee aangeven dat wij veel waarde hechten aan de veiligheid van kinderdagverblijven. Omdat ik jeugd en jongeren in mijn portefeuille heb voel ik mij daar verantwoordelijk voor".

De gemeente controleert de brandveiligheid van de kinderopvang aan de hand van 7 criteria, namelijk:

1. Uitgangen en vluchtwegen

2. Nood- en transparantverlichting

3. Blusmiddelen

4. Stoffering en versiering

5. Brandmeld- en ontruimingsinstallatie (indien van toepassing)
6. Ontruimingsplan (indien van toepassing)

7. Registers

Wanneer het pand niet aan deze criteria voldoet moet de instelling de situatie aanpassen. Enkele weken later vindt er een nieuwe controle plaats en wanneer het pand dan nog niet aan de eisen voldoet kan de gemeente sancties opleggen.

Over enkele maanden maakt de gemeente de uitkomsten van de eerste brandveiligheidscontroles bekend.
Geplaatst op: 20 september 2006