Gemeente Barneveld


Overeenstemming locatiekeuze scholen

Het college en de schoolbesturen van Christiaan Huygensschool/Groen van Prinsterercollege (GPV) en het Witsiuscollege hebben overeenstemming bereikt over de locaties waar beide scholen gehuisvest gaan worden. De keuze voor de vestiging van de Christiaan Huygensschool/Groen van Prinsterercollege is een terrein aan de Hessenweg bij het Pluimveemuseum. Voor de huisvesting van het Witsiuscollege is gekozen voor het bestaande schoolgebouw van de GvP, dat wordt aangepast voor deze school. Voor het Johannes Fontanus College wordt rekening gehouden met een uitbreiding in 2007. In de concept-begroting 2007-2010 heeft het college op basis van dit voorstel de benodigde gelden gereserveerd. Bij de behandeling van de begroting op 19 oktober zal de gemeenteraad zich hierover uitspreken.

Toekomst voortgezet onderwijs beschreven in Masterplan

De gemeenteraad van Barneveld heeft tijdens de begrotingsvergadering in oktober 2005 vastgesteld, dat er de komende jaren veel ontwikkelingen gaan plaatsvinden binnen het onderwijs. Deze zijn van invloed op de huisvesting en inrichting van de scholen. De gemeenteraad wilde graag inzicht krijgen in de toekomstige ontwikkelingen van het onderwijs zodat zij er in de (toekomstige) besluitvorming rekening mee kan houden. Zij heeft B&W gevraagd hiervoor een zogenoemd Masterplan op te stellen.

In het voorjaar van 2006 is het onderdeel Masterplan voor het voortgezet onderwijs opgesteld. De gemeente heeft zich hierbij laten ondersteunen door een extern adviesbureau: DHV .

Werkwijze studie

Het onderzoeksbureau DHV heeft zich gericht op de huisvesting van scholen voor voortgezet onderwijs in Barneveld. Dit gaat om Christiaan Huygensschool/Groen van Prinsterercollege , het Witsiuscollege en het Johannes Fontanus College. Het bureau heeft interviews gehouden met de scholen. Samen met de scholen zijn tijdens de studie afwegingen gemaakt van diverse scenarios. Daarbij hebben met name de onderwijskundige belangen het zwaarst gewogen. Daarna heeft aanvullend een financiële en ook planologische afweging plaatsgevonden. Uit die afweging zijn de voorgestelde locaties overgebleven als meest geschikt.

Locatiekeuzes Christiaan Huygensschool/Groen van PrinsterercollegeWitsiuscollege

Een terrein aan de Hessenweg achter het huidige Pluimveemuseum is ca 4,5 hectare groot en is grotendeels in eigendom van de gemeente. Door deze keuze kan de school naar verwachting binnen enkele jaren worden gerealiseerd. Dit biedt perspectief om het bestaande schoolgebouw van het Groen van Prinsterercollege aansluitend functioneel en bouwtechnisch aan te passen voor het Witsiuscollege. Het is dan niet nodig om te kiezen voor nieuwbouw aan de Lunterseweg. De gemeente kan hierdoor ongeveer 5 miljoen besparen.

Schoolbesturen stemmen in

Burgemeester en wethouders hebben op 29 augustus 2006 een voorlopig besluit genomen over deze locatiekeuzes. In de afgelopen weken is druk overleg gevoerd met de schoolbesturen van Christiaan Huygensschool/Groen van Prinsterercollege en Witsiuscollege. Beide schoolbesturen hebben deze week verklaard dat zij instemmen met het besluit van burgemeester en wethouders over de voorgestelde locatiekeuzes.

Begroting en besluitvorming

In het concept meerjarenbegroting 2007-2010 zijn op basis van de voorgestelde locatiekeuzes de daarbij behorende investeringsmiddelen opgenomen. Circa 26 miljoen euro voor de realisatie van de Christiaan Huygensschool/Groen van Prinsterercollege en circa 6 miljoen euro om het huidige gebouw van het GPV geschikt te maken voor de huisvesting van het Witsiuscollege. Voor het Johannes Fontanus College wordt rekening gehouden met een uitbreiding van het gebouw van circa 2,6 miljoen. Bij de behandeling van de begroting op 19 oktober 2006 zal de gemeenteraad zich uitspreken over de inzet van de middelen voor onder andere deze twee scholen. De locatiekeuze zelf zal op 14 november 2006 in de gemeenteraad aan de orde komen.

Barneveld, 20 september Mutatiedatum 20/09/2006

Naar de vorige pagina