Jongeren wel bewust bezig met gezondheid

Agis ziektekostenvereniging

Jongeren wel bewust bezig met gezondheid

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn jongeren over het algemeen wel bewust en verantwoord bezig met hun gezondheid. Zo vinden ze het belangrijk om gezond te eten en drinken en om voldoende te bewegen. Verder bespreken veel jongeren gezondheidsproblemen of klachten met hun vrienden en spreken ze elkaar aan op onverantwoord gedrag. Dit blijkt uit onderzoek dat Agis Zorgverzekeringen liet uitvoeren onder jongeren van 18 tot 24 jaar.

Van alle jongeren vindt 91% het belangrijk om gezond te eten en drinken en bijna de helft (45%) van de jongeren geeft aan dit doorgaans ook te doen. Daarmee blijven jongeren nog wel achter bij ouderen, waarvan 59% doorgaans gezond eet en drinkt. Meer dan de helft van de jongeren zegt voldoende te bewegen en 85% vindt dit ook belangrijk voor de gezondheid.

Vrienden
Ongeveer de helft van alle jongeren geeft aan dat ze psychische problemen of problematisch alcohol- of drugsgebruik in voorkomende gevallen bespreken met vrienden. Zo'n 40% zegt dat hij of zij met vrienden zou praten over seksueel overdraagbare aandoeningen. Jonge vrouwen zijn overigens meer genegen om met elkaar over dergelijke onderwerpen te praten dan jonge mannen.
Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren elkaar aanspreken op onverantwoord gedrag. Ruim eenderde van alle jongeren heeft een vriend of vriendin al eens aangesproken omdat hij of zij onverantwoord omging met zijn of haar gezondheid. Daarnaast zou 42% van de jongeren dit doen als het nodig zou zijn.

Initiatief
Bij niet ernstige medische klachten, zoals regelmatig hoofdpijn, stress, huidklachten, nemen jongeren eerst zelf initiatief. Zo gaan de meeste jongeren (77%) niet direct naar een zorgverlener, maar zoeken eerst zelf meer informatie en proberen zelf de klacht te verhelpen (44%). Pas daarna bezoekt deze groep zonodig een zorgverlener. Een andere groep zoekt eerst zelf informatie en gaat met die informatie naar de zorgverlener (33%). Slechts 18% van de jongeren gaat direct naar een zorgverlener. Oudere personen geven vaker aan meteen naar een zorgverlener te gaan zonder eerst zelf informatie te zoeken (23%).

Onderzoek
Jongeren zijn vaak in het nieuws met gezondheidsproblemen als overgewicht en een ongezonde leefstijl. In het kader van voorkomen is beter dan genezen heeft Agis dit onderzoek gedaan om in kaart te brengen hoe jongeren met hun gezondheid omgaan. Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoekbureau MarketResponse. Het is online uitgevoerd met behulp van CAWI techniek. Veldwerk vond plaats van 30 augustus tot en met 6 september onder een representatieve steekproef van 385 jongeren van 18 tot 24 jaar en 393 ouderen van 40 tot 55 jaar. De totale netto steekproef bestond uit 778 personen.
------------------
Voor nadere informatie:
Agis Zorgverzekeringen, Persvoorlichting, telefoon 033 445 5856