Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross: Topsporters mogen meer bijverdienen

Nieuwsbericht, 21-9-2006

Topsporters die van de 'stipendiumregeling' gebruik maken, mogen voortaan 25 procent meer bijverdienen. Dat heeft staatssecretaris Ross (VWS) vandaag besloten.

De staatssecretaris gaat hiermee in op de wens van de Nederlandse sporters en van het NOC*NSF. Zij vroegen Ross om de bijverdiensten te verruimen, zodat de topsporters meer financiële armslag krijgen. De sporters kunnen daardoor jaarlijks maximaal ¤ 4.200 extra bijverdienen.

De stipendiumregeling kost VWS 5,3 miljoen euro. Van dit bedrag wordt het inkomen van 350 topsporters en 50 jonge toptalenten betaald. Dankzij het gegarandeerde inkomen, dat 70 procent van het wettelijk minimumloon bedraagt, kunnen de sporters zich volledig op hun sportprestaties concentreren.

De sporters kunnen daarnaast beschikken andere inkomsten, bijvoorbeeld uit een dienstbetrekking of onderneming. Tot nog toe mocht een sporter extra verdienen tot 100 procent van het wettelijk minimumloon. Dat wordt nu dus verhoogd naar 125 procent van dat wettelijk minimumloon.