Fusie Interpay en Transaktionsinstitut bekrachtigd

Interpay nederland bv

Persbericht

Equens bedrijfsnaam voor Europese payment service provider Fusie Interpay en Transaktionsinstitut bekrachtigd

Utrecht/ Frankfurt, 21 september 2006 - De fusie tussen payment service providers Interpay Nederland B.V. en het Duitse Transaktionsinstitut für
Zahlungsverkehrsdienstleistungen AG (Transaktionsinstitut) is bekrachtigd. De nieuwe organisatie maakt gebruik van de naam Equens. De fusie maakt Equens de eerste pan-Europese payment service provider die via internationale samenwerking de krachten bundelt in een steeds verder consoliderende Europese betaalmarkt. Equens zal SEPA betalingen vanaf januari 2008 verwerken op een gezamenlijk platform. Door de schaalgrootte ontstaat een substantieel groeipotentieel. De verschillende marktpartijen zullen met hun SEPA volumes immers terecht kunnen bij een kostenefficiënte, marktgerichte en betrouwbare payment service provider. Met de verwerking van circa 7 miljard betaaltransacties in 2006, bedraagt het marktaandeel in de eurozone ruim 10 procent. Hiermee is Equens een van de grootste payment service providers in Europa. Beide werkmaatschappijen behaalden in 2005 een gezamenlijke omzet van 250 miljoen euro.

De aandelen van de nieuwe organisatie worden ondergebracht in een centrale holding, die in Utrecht wordt gevestigd. De juridische formaliteiten die nodig zijn voor de oprichting van de holding worden naar verwachting in de komende weken afgerond. De oorspronkelijke bedrijven gaan voorlopig als werkmaatschappijen onder de nieuwe holding verder en zullen binnen afzienbare tijd gebruik maken van de nieuwe bedrijfsnamen Equens Nederland en Equens Deutschland.
De Board of Directors van Equens en van de werkmaatschappijen bestaat uit vier leden: Ben Haasdijk, Chairman, Deputy Chairman Michael Steinbach, Antoon Kuijpers en Dr. Götz Möller, allen leden van de directies van Transaktionsinstitut en Interpay.

De aandeelhouders van zowel Interpay als Transaktionsinstitut houden allen een belang in Equens. De twee aandeelhouders van Transaktionsinstitut - de Duitse DZ BANK en de Belgische KBC BANK - bezitten samen 35%. De Nederlandse banken - de aandeelhouders van Interpay - bezitten 65% van de aandelen. De Supervisory Board bestaat uit 9 leden en zal worden voorgezeten door de heer Dietrich Voigtländer van DZ BANK.

Equens is een van Europa's grootste en meest innovatieve payment service providers en bedient rechtstreeks circa 100 banken, waaronder ABN AMRO, DZ BANK, ING Bank en Rabobank. Nog eens meer dan 1.000 banken worden indirect bediend. Door de krachten van Interpay en Transaktionsinstitut te bundelen is Equens de eerste payment service provider die daadwerkelijk een stap zet in de consoliderende Europese betaalmarkt. Met een duidelijke groeistrategie, zowel autonoom als door acquisitie en partnerships, zal Equens haar positie blijven uitbouwen. De backoffice-activiteiten en -systemen van beide werkmaatschappijen worden geïntegreerd. Equens' ZVS(r) platform - dat nu al klaar is voor SEPA - zal de SEPA betalingen vanaf januari 2008 verwerken. Het platform is flexibel in schaalgrootte en kan bovendien volledig worden aangepast aan specifieke wensen vanuit de markt. Zo wordt optimaal geprofiteerd van synergie- en schaalvoordelen met als doel de interoperabiliteit en kostenefficiency van betalingen in de eurozone te bevorderen.

Stevige marktpositie en goede vooruitzichten
De Europese betaalmarkt verandert de komende jaren ingrijpend door verregaande standaardisatie en harmonisatie van Europese betalingen. De vorming van de Single Euro Payments Area (SEPA) moet leiden tot een uniforme Europese markt met op elkaar afgestemde betaalproducten voor heel Europa. Dit zal leiden tot meer concurrentie en consolidatie, waardoor naar verwachting van de huidige payment service providers in Europa er uiteindelijk maximaal drie tot vijf overblijven, elk met een volume van minstens 10 miljard transacties per jaar.

Chairman Ben Haasdijk: 'Wij zijn bijzonder verheugd met de oprichting van Equens. Door onze marktvolumes en systemen te combineren, behalen we aanzienlijke synergie- en schaalvoordelen. We bieden bovendien een uitgebreid service portfolio, waarmee we in de gehele waardeketen kunnen voorzien; zowel voor de verwerking van girale als cards-gerelateerde betaaltransacties. Dit alles betekent een enorme toegevoegde waarde voor onze klanten omdat we daardoor in staat zijn zeer concurrerend te opereren op de verschillende markten wat betreft prijs en kwaliteit.'

Deputy Chairman Michel Steinbach: 'Daarnaast kunnen we via het ZVS(r) platform vanaf dag één dat SEPA een feit is, alle betalingen verwerken volgens de SEPA-standaarden. Naast de verwerking van nationale betalingen dragen we op deze manier in hoge mate bij aan snelle, veilige, gemakkelijke en voordelige verwerking van betalingen binnen de eurozone, het doel van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de European Payments Council. Daarnaast zal ook het bestaande partnership met Fin-Force, de in Brussel gevestigde payment service provider, de voordelen van de samenwerking ondervinden.'

Als leading expert in payment processing en drijvende kracht achter de realisatie van SEPA, en met het oog op verdere internationalisering, neemt Equens actief deel aan alle relevante internationale gremia, zoals de European Automatic Clearing Houses Association (EACHA), CEN/ISSS European e-Business Interoperability Forum (eBIF) en de European Switching Forum (ESF).