Waterschap Roer & Overmaas


21-09-2006

Persinformatie: miljoenen nodig voor verminderen wateroverlast

Resultaat inventarisatie Waterschap Roer en Overmaas onder gemeenten

Waterschap Roer en Overmaas heeft onder de gemeenten in zijn beheersgebied knelpunten en maatregelen geïnventariseerd met betrekking tot het oplossen van wateroverlast. De inventarisatie vloeit voort uit afspraken uit het Nationaal Bestuursakkoord Water en moet in beeld brengen welke maatregelen voor de periode 2007-2015 nodig zijn om de wateroverlast in stedelijk gebied aanzienlijk te verminderen. De inventarisatie is ook bedoeld om een beeld te krijgen van de financiële gevolgen. Een ruwe schatting geeft aan dat er de komende 8 jaren 117 miljoen euro nodig is om knelpunten op te lossen.

Het gaat om ruim 900 knelpunten binnen bebouwde gebieden, waarvan er 365 op te lossen zijn door het waterschap en 545 knelpunten die riolering, gemeentelijk oppervlaktewater of grondwater betreffen en waarvoor gemeenten maatregelen moeten nemen. De ruw ingeschatte kosten bedragen ruim 78 miljoen voor gemeenten en 39 miljoen voor het waterschap.

Het Waterschap Roer en Overmaas heeft inmiddels van 13 gemeenten de gegevens verzameld, 5 gemeenten nemen de opgave mee in hun waterplan of gemeentelijk rioleringsplan. De resterende 6 gemeenten leveren de gegevens binnenkort aan. Vandaar dat ook sprake is van een inschatting van de kosten

Het Waterschap Roer en Overmaas stuurt de rapportage naar gemeenten en vraagt hen de maatregelen op te nemen in uitvoeringsprogramma´s. Ook vraagt het waterschap om bij planologische procedures rekening te houden met bovengenoemde stedelijke wateropgave in het kader van de watertoets. De rapportage gaat ook naar de Provincie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen.