Unicef



Nepal: kindersterfte neemt af 21 september 2006, Kathmandu - Er zijn slechts zeven landen ter wereld die op schema liggen wat betreft Millenniumdoel nummer 4: het met tweederde terugdringen van de kindersterfte. In 2015 moet dit zijn bereikt. Nepal is een van de landen die de deadline waarschijnlijk zullen halen, blijkt uit onderzoek van onder meer Unicef naar de zestig landen met de hoogste kindersterftecijfers.

Vitamine A-druppels voor kinderen in de schaduw van het Annapurna-gebergte. Foto: Unicef Nepal/2005/Joshi Vitamine A-druppels voor kinderen in de schaduw van het Annapurna-gebergte. Foto: Unicef Nepal/2005/Joshi

Nepal slaagde erin tetanus bij pasgeboren baby's uit te bannen. En de nationale mazelencampagne in 2004 en 2005 heeft meer dan negen miljoen kinderen in alle districten bereikt. Deze campagne heeft circa 2.500 kinderen gered van de dood.

"Er moet nog veel gedaan worden om het bereik van de routinevaccinaties te vergroten. En het land moet nog steeds alert zijn op polio", zegt dr. Suomi Sakai van Unicef. "Maar de mazelencampagne en andere campagnes laten zien dat de volwassenen in Nepal heel goed kunnen samenwerken. Het conflict lijkt vergeten als het om de gezondheid van hun kinderen gaat."

Volgens Sakai zijn er vier essentiële manieren om de kindersterfte terug te brengen.

Vaccinaties en vitamine A De eerste manier om ziektes te voorkomen is het geven van vaccinaties en vitamine A . De belangrijkste factor voor het succes van Nepal zijn de vitamine A-druppels, die de weerstand verhogen. Deze worden twee keer per jaar aan de kinderen gegeven. Hierdoor is de kindersterfte met 30 procent gedaald.

Een vrijwilligster geeft vitamine A aan een baby. Foto: Unicef Nepal/2005/Joshi Een vrijwilligster geeft vitamine A aan een baby. Foto: Unicef Nepal/2005/Joshi

Behandeling van ziektes

Volgens dr. Sakai is de acute behandeling van ziektes de tweede manier om kindersterfte te verminderen. Kinderen kregen antibiotica als ze longontsteking hadden en ORS ('oral rehydration salts') in geval van diarree.

Zorg voor zwangere vrouwen De derde manier is het verbeteren van de gezondheid van (toekomstige) moeders. Zorg voor vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling is van grote invloed op het babysterftecijfer.

Voeding
De laatste manier heeft betrekking op voeding. Ongeveer de helft van de sterfgevallen onder kinderen heeft te maken met ondervoeding en circa de helft van de kinderen in Nepal had ondergewicht.

De heldinnen van Nepal
"Het succes is vooral te danken aan het netwerk van zo'n 48.000 vrijwilligsters", zegt Sakai. "Zij werken in hun gemeenschappen, dus ze kennen de moeders en hun kinderen. Zij hebben de kinderen in hun dorpen gezond en in leven gehouden. Zij zijn echt de heldinnen van Nepal."

Sakai merkt nog wel op dat we, ondanks de successen, niet moeten vergeten dat in Nepal jaarlijks nog steeds zo'n 65.000 kinderen onder de vijf jaar overlijden.