Rector: leergierige mens heeft niets aan gratis studieboeken

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Rector: leergierige mensen hebben niets aan gratis studieboeken

Wie op eigen kracht wil leren, kan op dit moment weinig met het studiemateriaal en de studieboeken die gratis via Internet worden aangeboden. Deze materialen zijn immers gemaakt als aanvulling op contactonderwijs waarbij de docent de spil is. Voor echt onafhankelijk leren is het noodzakelijk dat het leermateriaal ontwikkeld is voor zelfstudie waarbij de lerende mens centraal staat. Dat stelt rector magnificus Fred Mulder vandaag in zijn rede tijdens de viering van de 22e dies natalis van de Open Universiteit Nederland. Het ideaal is dat via internet leermaterialen vrij beschikbaar zijn, materiaal dat mensen in staat stelt om zelfstandig te studeren, in een open en flexibele leeromgeving waarbij men geen beroep hoeft te doen op een docent, mede-studenten of een onderwijsinstituut. De Open Universiteit Nederland zal eind dit jaar zelfstudiemateriaal in de vorm van korte cursussen gratis toegankelijk maken via internet.

Donderdag 21 september 2006 viert de Open Universiteit Nederland haar 22e dies natalis. Het thema van de academisch zitting is de Lissabon-ambitie en vrije toegang tot hoger onderwijs door middel van 'open educational resources'. Gastsprekers zijn de eurocommissaris van 'education, training, culture and multilingualism', dr.Ján Figel', en prof. Steven Lerman van het Massachusetts Institute of Technology. Het is de eerste keer dat eurocommissaris Figel' een toespraak geeft in Nederland. De slotrede wordt verzorgd door de rector magnificus van de Open Universiteit Nederland prof.dr.ir. Fred Mulder.

In 2001 nam het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten een revolutionair initiatief: al het cursusmateriaal zou vrij beschikbaar komen via internet. Dit grootschalige project heeft een wereldwijde beweging op gang gebracht onder de noemer 'open educational resources'(OER). In 2006 wordt in Europa een stap verder gezet: er zijn drie projecten om zelfstudiemateriaal van hoge kwaliteit op het web te zetten. Bij twee ervan is de Open Universiteit Nederland initiatiefnemer. De projecten hebben als doelstelling het leven-lang-leren te stimuleren en de deelname aan het hoger onderwijs te vergroten.