GroenLinks

VVD en GroenLinks: maak ondernemersschap aantrekkelijker door pensioendrempels weg te nemen

21 september 2006

Bibi de Vries (VVD) en Kees Vendrik (GroenLinks) grijpen de nieuwe Pensioenwet aan om het ondernemersschap aantrekkelijker te maken. De overstap van werknemersschap naar ondernemersschap wordt gehinderd door de huidige regels voor pensioen.

Veel zelfstandige ondernemers worstelen met hun pensioen en zijn vaak aangewezen op levensverzekeringsmaatschappijen om hun pensioen veilig te stellen. Waar werknemers kunnen profiteren van de ruime fiscale regels voor pensioenopbouw, kunnen zelfstandigen dat niet.

De Vries en Vendrik willen dat zelfstandigen 10 jaar mogen blijven deelnemen aan het pensioenfonds waar ze eerder als werknemer aan verbonden waren. Nu worden ze er 3 jaar na beëindiging van het werknemersschap uitgegooid. Daarnaast geven ze minister de Geus opdracht om voorstellen te doen om open pensioenfondsen voor zelfstandigen onder dezelfde gunstige fiscale voorwaarden te brengen als die nu gelden voor werknemers. Interesse in dergelijke pensioenfondsen is er, blijkens de recente initiatieven van FNV en AVV om een dergelijk pensioenfonds op te richten. VVD en GroenLinks willen deze initiatieven krachtig ondersteunen door gelijke fiscale behandeling met werknemers.

De vele politieke meningsverschillen tussen VVD en GroenLinks ten spijt, vinden de Vries en Vendrik elkaar in de noodzaak om het zelfstandig ondernemersschap verder te helpen.

Bibi de Vries

Kees Vendrik