Elf genomineerden 'Parels van Integratie'

St. kenniscentrum grotesteden

DEN HAAG, 21 SEPTEMBER 2006. De beste integratieprojecten van Nederland, onderzoeken die echt een verschil kunnen maken voor integratie én steden met inspirerend integratiebeleid. Daar is het Comité van Parelvissers, aangesteld door het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM), naar op zoek gegaan. Het comité selecteerde elf Parels van Integratie uit 117 inzendingen. Op maandag 27 november wordt door minister Rita Verdonk in drie categorieën een Parel van Integratie 2006 benoemd. In 2005 werden de Parels van Integratie voor de eerste maal uitgereikt.

De genomineerden 2006 zijn (in willekeurige volgorde):

PRAKTIJK

-Portaal Kookspektakel, Leiden

-Gemengde School in Kralingen, Rotterdam

-de VoorleesExpress, Utrecht

-Huiselijk Geweld in Allochtone Kring, Zaanstad

-Veilige Haven, Amsterdam

-Kleurrijk Groen, Breda

ONDERZOEK

-Pedagogiek in de moskee, Verwey-Jonker Instituut

-Een interculturele entree in Altrecht, GGZ Altrecht, Divisie Stad Utrecht
-Sport en multiculturaliteit, W.J.H. Mulierinstituut

BELEID

-Gemeente Deventer met haar 'Denktank Integratie'

-Gemeente Oss met haar nota 'Kleurrijk Oss'

Het Comité van Parelvissers bestaat uit Erik Gerritsen (gemeentesecretaris Amsterdam en bestuurslid Kenniscentrum Grote Steden), Ruben Gowricharn (bijzonder hoogleraar op de FORUM/Verwey-Jonker leerstoel), Pierre Heijnen (voorzitter Stimulanz, voormalig wethouder Den Haag), Pauline Krikke (burgemeester Arnhem).

De inzendingen zijn beoordeeld door het Comité van Parelvissers aan de hand van specifieke beoordelingsmethodieken, die zijn ontwikkeld in samenwerking met NICIS (Netherlands Institute for City Innovation Studies), SGBO en ISW (Onderzoeksinstituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid, Rijksuniversiteit Groningen).

Op maandag 27 november 2006 maakt minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken de winnaars van de Parels van Integratie bekend tijdens de manifestatie 'Parels van Integratie 2006'. De manifestatie is hét integratie-evenement van het jaar. Aanwezigen kunnen kennismaken met het idee achter de Parels van Integratie en leren hoe zij in hun eigen werk kunnen profiteren van de vernieuwende en inspirerende inzichten en ervaringen. De manifestatie wordt gehouden van 11.30 tot 17.00 uur in het KIT in Amsterdam.

/// EINDE BERICHT ///


Noot voor de redactie (