Gemeente Wageningen

Vanaf 1 juli 2007 één woningmarkt in de WERV-gemeenten

Colleges van B&W en gemeenteraden stellen gezamenlijke huisvestingsverordening vast.

De colleges van B en W van Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal hebben een nieuwe huisvestingsverordening vastgesteld. Die vervangt de afzonderlijke huisvestingsverordeningen en urgentieregelingen van de vier gemeenten. Als de gemeenteraden in het najaar ook instemmen, kan de nieuwe huisvestingsverordening per 1 juli 2007 worden ingevoerd. In de huisvestingsverordening staan de regels voor woonruimteverdeling. Daarmee krijgen de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal hetzelfde woonruimteverdeelsysteem. De woningzoekenden krijgen toegang tot een veel groter aanbod van woningen en meer keuzevrijheid. De vier gemeenten krijgen dan ook dezelfde regeling voor mensen die een beroep doen op urgentie bij het zoeken van een woning.

Overgangsregeling
Naar verwachting worden vanaf de tweede helft van 2007 alle sociale huurwoningen in de WERV-regio aangeboden volgens het nieuwe systeem. Om de overgang tot hetzelfde woonruimtesysteem voor de woningzoekenden in de vier gemeenten soepel te laten verlopen, komt er een tijdelijke overgangsregeling.
In de nieuwe huisvestingsverordening is opgenomen dat de woningcorporaties jaarlijks het beleid evalueren en daarover verslag uitbrengen aan hun college van B en W. Mocht blijken dat het nieuwe woonruimteverdeelsysteem minder gunstig uitpakt voor bepaalde groepen woningzoekenden, dan kunnen de gemeenten daarvoor maatregelen treffen.

WERV
WERV is het regionaal stedelijk netwerk van de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal. Op het gebied van volkshuisvesting werken zij nauw samen met de acht in de regio werkzame woningcorporaties. Dit zijn de Woningstichting en Idealis in Wageningen, Woonstede en Plichtgetrouw, Bennekom, in de gemeente Ede, de Rhenense Woningstichting in Rhenen en Patrimonium Woonstichting, de Stichting Interkerkelijk Bejaardenwerk (SIB) en de Veenendaalse Woningstichting in Veenendaal.