Gemeente Eindhoven

Persbericht 21 september 2006, no. 232

Cliënten WZI tevreden over dienstverlening

Cliënten van de Wet Werk en Bijstand (in totaal ruim 6.000) zijn meer tevreden over de dienstverlening van de dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI) dan twee jaar geleden.

Dat blijkt uit het cliënttevredenheidsonderzoek 2005 dat de gemeente heeft gehouden onder elfhonderd bijstandscliënten. Onderzocht zijn onder meer tevredenheid op het gebied van telefonisch contact, contact met casemanager en personeel aan de receptie, hulp bij re-integratie, communicatie en klachten.

Klachtenprocedure

Het opvallendste resultaat uit het onderzoek is de bekendheid met de klachtenprocedure die gestegen is van 20% naar 55%. Dit betekent overigens ook dat ongeveer 40% nog steeds niet weet dat ze bij WZI een klacht in kunnen dienen

Bereikbaarheid

Over de telefonische bereikbaarheid is 65% van de ondervraagden tevreden. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van 2003 (55%). Maar het betekent ook dat ongeveer 30% van de cliënten niet tevreden is met de telefonische bereikbaarheid.

Het te woord staan krijgt een 80% tevredenheidscore. In het contact met baliepersoneel scoort vriendelijkheid 75%, aandacht voor het probleem 65% en privacy 55% tevreden klanten. Voor wat betreft de privacy betekent dat een verslechtering van 10% ten opzichte van 2003. Wel verbeterd zijn de tevredenheid over het te woord staan (van 70% naar 75%) en het duidelijk informatie en uitleg geven (van 65% naar
70%).

De dienst WZI gaat aan de slag met het verder verbeteren van de telefonische bereikbaarheid en het bevorderen van de privacy voor cliënten. Ook zal de klachtenregeling nog beter onder de aandacht van de cliënten worden gebracht.

Casemanager

De tevredenheid over aandacht, duidelijkheid, te woord gestaan worden en vriendelijkheid van de casemanager (de contactpersoon binnen de dienst WZI) is hetzelfde gebleven. De tevredenheid over privacy in het contact met de casemanager is verhoogd van 75% naar 80%. De casemanager wordt in rapportcijfers gewaardeerd met een 7,7 (dat was in 2003 een 7,8).


80% van de cliënten is tevreden over de termijn waarop een afspraak kon worden gemaakt en de tevredenheid over de wachttijd voorafgaand aan het gesprek met de casemanager bedraagt zelfs 85%.

Het volledige onderzoeksrapport kun u hier downloaden (pdf-bestand).