Provincie Utrecht

provinciale staten stemt voor één provinciale woningmarkt

Meerderheid provinciale staten stemt voor één provinciale woningmarkt

18-9-2006 -

Van vier regionale woningmarkten naar één provinciale woningmarkt, met aandacht voor de leefbaarheid en de sociale samenhang in de kleine kernen. Het levert woningzoekenden met economische of maatschappelijke binding maximale en eenduidige keuzevrijheid op. Een meerderheid van provinciale staten ziet hier de voordelen van in, alleen Christen Unie, SP en SGP stemden tegen. Daarom hebben zij op maandag 18 september de "Beleidsregels bindingseisen woningmarkt provincie Utrecht 2006 " vastgesteld. Die beleidsregels gelden vanaf 1 januari 2007 voor alle gemeenten in de provincie Utrecht. Het is de eerste keer dat een provincie opschaling van de woningmarkt via beleidsregels regelt.

In het begin waren er vier regionale woningmarkten. Het traject naar één provinciale woningmarkt is inmiddels ingezet op basis van vrijwilligheid van gemeenten. Na intensief overleg hebben de gemeenten in Utrecht West, Zuid-Oost en het BRU aangegeven de voordelen van één provinciale woningmarkt te zien. Zij hebben de eis van provinciale binding al opgenomen in hun Huisvestingsverordeningen of zijn voornemens dit op korte termijn te doen.

De Utrechtse gemeenten, met uitzondering van de zeven gemeenten in het Gewest Eemland, staan achter het principe van provinciale binding. De gemeenten in het Gewest Eemland hebben echter aangegeven te willen vasthouden aan regionale binding. Zij vrezen een grote toeloop van woningzoekenden van elders en een onaanvaardbare verdringing van eigen woningzoekenden. De verordening regelt dat maximaal 30% van de gemeentelijke woningvoorraad gebruikt mag worden voor een voorkeursbehandeling van eigen inwoners. Een motie om dat tot 50% te verhogen werd verworpen.

Visie `Oog voor wonen': maximale keuzevrijheid centraal In de visie `Oog voor wonen' (2002) heeft de provincie in de vorige collegeperiode aangegeven te kiezen voor maximale keuzevrijheid voor alle woningzoekenden in de provincie met daarbij 'zo weinig mogelijk regels, tenzij'. Alle aan de provincie gebonden woningzoekenden moeten toegang kunnen hebben tot het aanbod van huur- en koopwoningen dat onder de Huisvestingswet valt. Ook het Coalitieakkoord 2003-2007 benadrukt het belang van optimale flexibiliteit voor woningzoekenden. Het uitvoeringsprogramma van dit Coalitieakkoord gaat uit van het realiseren van één provinciale woningmarkt. Dit past binnen het algemene streven naar deregulering en eenduidigheid.

Meer informatie: Marian Mulder, telefoon 030-2582522