LEI



21 sep 2006
Onderdeel: LEI

Afschaffing melkquotering biedt kansen voor de Nederlandse zuivelsector

Door afschaffing van de Europese melkquotering kan de melkproductie in Nederland met meer dan 20% toenemen. Vooral grotere melkveebedrijven zullen de melkproductie dan uitbreiden. Melkveebedrijven die willen groeien, hebben voordeel bij een vervroegde afschaffing van de melkquotering, maar vooral kleinere bedrijven zullen door de lagere melkprijs eerder gedwongen zijn te stoppen. Ook grotere bedrijven met hoge financieringslasten zijn kwetsbaar. Dit zijn enkele conclusies van het onderzoek van het LEI naar de mogelijke ontwikkeling van de melk- en zuivelsector in Nederland tot 2015 onder uiteenlopend beleid. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV en vloeit voort uit de in september 2005 door de minister uitgebrachte visie 'Kiezen voor landbouw'.

Â

Hoge kosten vragen om heroverweging

Â

Volgens de besluiten van de Europese landbouwministers in 2003 zal het zuivelbeleid in 2008 worden geëvalueerd. Het gaat dan in de eerste plaats om een bespreking van de gevolgen van de beperkte quotumuitbreiding (1,5%) van de afgelopen jaren. Omdat het verdwijnen van de Europese exportsubsidies voor de landbouw over een aantal jaren aannemelijk is, kan deze evaluatie worden aangegrepen om het zuivelbeleid als geheel en dus ook de melkquotering ter discussie te stellen. De hoge kosten van het quotum bij schaalvergroting geven daar ook aanleiding toe. Schaalvergroting is nodig om een redelijk inkomen uit de melkveehouderij te kunnen blijven halen en om de structuur van de melkveehouderij in Nederland aan te laten sluiten bij de ontwikkeling in de EU. Door de huidige hoge quotumkosten zijn de 'blijvers' in Nederland minder bestand tegen lagere opbrengstprijzen.

Â

Meer kansen voor blijvers

Â

Door de afschaffing van het melkquotum zal de melkprijs voor de veehouder sterker dalen dan bij handhaving van de quotering. In een scenario dat uitgaat van handhaving van de quotering is als gevolg van de WTO-ronde al sprake van een prijsdaling van 5%. Het LEI gaat ervan uit dat wanneer de quotering wordt losgelaten hier nog een extra prijsdaling van 10% bovenop komt. Volgens de uitkomsten van modelberekeningen kunnen bedrijven die de melkproductie uitbreiden het negatieve inkomenseffect van de prijsdaling opvangen. Voor de Nederlandse melkveehouderij als geheel zal het negatieve inkomenseffect van de combinatie van prijsdaling en quotumafschaffing waarschijnlijk zeer beperkt zijn. Wel zullen er ongeveer 10% minder bedrijven met melkvee zijn dan wanneer de melkquotering wordt gehandhaafd. Door de uitbreiding van de melkproductie in Nederland ontstaan er ook nieuwe kansen voor de zuivelindustrie, zeker wanneer in andere EU-landen de melkproductie daalt door de lagere prijs. De toename van de melkproductie in Nederland gaat gepaard met een daling van de productie van de akkerbouw en van andere veehouderijsectoren, behalve van de vleeskalverhouderij. Deze kan groeien door de uitbreiding van de melkveestapel. Hierdoor nemen overigens ook de mestproductie en de kosten van mestafzet in Nederland toe.

Â

Begeleidende maatregelen

Â

Om het schokeffect van een directe afschaffing van het quotumsysteem te voorkomen, is tijdige aankondiging van de afschaffing belangrijk, naast maatregelen die een geleidelijke overgang naar een situatie zonder melkquotering mogelijk maken. Het LEI noemt hiervoor een aantal mogelijkheden, zoals een geleidelijker aanpassing van de melkprijs, een verandering van het melkquotabeleid met mogelijkheden van Europese verevening en overdraagbaarheid, en een opkoop van melkquota door de EU. Dit laatste naar het voorbeeld van de besluiten over suiker, waardoor nu in enkele EU-landen suikerquota worden opgekocht.

Â

Rapport 6.06.12 Europees zuivelbeleid in de komende jaren; Wegen naar afschaffing van de melkquotering