Gemeente Tilburg

Datum
21 september 2006

TaskForce Armoede Tilburg geeft aanbevelingen voor sociale zekerheid

Andere visie nodig volgens rapport "De cirkel doorbreken"

Op 21 september 2006 heeft dhr. Tof Thissen de aanbevelingen van de TaskForce Armoede gepresenteerd aan college en raad van Tilburg. In het rapport "De cirkel doorbreken" beschrijft de TaskForce wat zij heeft gezien en gehoord tijdens vele gesprekken over armoede in de stad. Gesprekken met mensen in een armoedesituatie en gesprekken met mensen die hier vanuit hun beroep veel mee bezig zijn. Als een rode draad loopt door de verhalen heen dat mensen in armoedesituaties graag met respect behandeld willen worden, als volwassen en zelfstandige individuen. Dat botst met het systeem van de sociale zekerheid, dat er op ingericht is om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de regels. Het systeem maakt mensen afhankelijk en daardoor gaan deze mensen zich ook zo gedragen, wat weer tot ergernis kan leiden bij de professionals. Die cirkel moet worden doorbroken.

Wethouder Gon Mevis (werk, inkomen en participatie) nam het rapport in ontvangst namens het college. Hij was overigens -evenals een flink aantal raadsleden- zelf lid van de Taskforce. "Door het gezamenlijk proces, kom je tot het inzicht dat je samen staat voor het oplossen van problemen in de stad. Armoede is echt heel complex. Het rapport van de TaskForce bevat veel aan aanbevelingen. De veelheid aan aanbevelingen maakt wel duidelijk dat de politieke weging nog niet is gemaakt. Dat is ook niet de rol van de TaskForce. Die heeft geen partijpolitiek standpunt ingenomen. Het college gaat nu, op basis van het rapport en de bespreking daarvan in de raadscommissie Maatschappij, een voorstel doen aan de raad voor prioriteitstelling", aldus Mevis.

Aanbevelingen

In totaal heeft de Taskforce 34 aanbevelingen gedaan, de belangrijkste zijn:
- Richt de sociale zekerheid in op basis van vertrouwen;
- Maak een Snelloket voor bijstand, dat binnen drie dagen een uitkering of bijzondere bijstand verstrekt;
- Stel eisen aan mensen die zelf wat kunnen doen aan de verbetering van hun positie (voor wat hoort wat);
- Verplicht alle bijstandsgerechtigden om een cursus "omgaan met geld" te volgen;
- Schaf belemmerende regels af.

De Taskforce heeft gemerkt dat armoede veel gezichten heeft. Er zijn veel verschillende oorzaken, omstandigheden en factoren. Eenoudergezinnen, huishoudens met een uitkering en allochtonen zijn risicogroepen. Ook plotselinge veranderingen in een mensenleven vergroten het risico om in een armoedesituatie terecht te komen (zoals echtscheiding of grote wijzigingen in inkomen of uitkering). Werknemers met een laag inkomen weten vaak de weg niet te vinden naar sociale voorzieningen. En sommige ouderen hebben te weinig AOW om rond te kunnen komen.

Mensen in armoedesituaties hebben de Taskforce verteld dat zij last hebben van de bureaucratie en bijvoorbeeld telkens hele reeksen van formulieren in moeten vullen. Ook voelen zij zich vaak niet serieus genomen door de medewerkers van instellingen. Ze moeten alles bewijzen en vaak hebben medewerkers te weinig tijd om met de cliënt een totaaloplossing te verzinnen. Ook is er geen tijd voor begeleiding en nazorg.

Achtergrond

In Tilburg heeft 14,4% van de huishoudens een laag inkomen (tot 125% van het sociaal minimum) en 10,6% van de huishoudens een inkomen onder de 105% van het sociaal minimum. Deze mensen sterven niet van de honger. Maar ze hebben wel geldproblemen. Ze zitten in een sociaal isolement en kunnen hun kinderen niet laten meedoen aan activiteiten. Vaak schamen ze zich voor het feit dat ze bijna niets hebben en zien ze geen mogelijkheden om er uit te komen.

De Taskforce heeft in de zomer van 2006 ongeveer 100 mensen thuis opgezocht. En 120 mensen kwamen op 29 juni 2006 naar vier grote groepsbijeenkomsten. Daarnaast kwamen nog zo'n 250 reacties binnen via internet of via de post. Mensen hebben openhartig verteld over hun dagelijks leven, hun zorgen, hun toekomstperspectief. Indrukwekkende verhalen, die een doorkijk hebben gegeven in hedendaagse armoedesituaties in Tilburg.

Vervolg

Het rapport van de Taskforce Armoede wordt op 2 oktober besproken in de raadscommissie Maatschappij en op 30 oktober in de raad. Daarna zal het college tijdens de begrotingsbehandeling in november met voorstellen komen.

Voor de pers:
Theun van den Boer, gemeente Tilburg, 013 542 88 19.


---- --