Gemeente Eindhoven

Persbericht 21 september 2006, no. 233

Werkzaamheden hoofdafvoer riolering Fellenoord

Momenteel wordt gewerkt aan de hoofdafvoer van het riool ter plaatse van de Fellenoord. Om overlast te voorkomen moeten deze werkzaamheden worden verricht in een zoân kort mogelijk tijd én in een periode dat het niet regent. Vanwege de droogweer voorspelling voor de komende dagen zijn de werkzaamheden daarom om 00.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag (20 september) gestart. Er wordt 24 uur per dag in ploegen gewerkt. Als alles volgens planning verloopt zullen aanstaande zondag de werkzaamheden worden afgerond.

Ligging

Ter plaatse van de Fellenoord ligt een hoofdafvoer van het riool die zeer cruciaal is voor de afvoer van rioolwater van de gebieden ten zuidwesten van Eindhoven (Strijp, Gestel, Centrum). Het is één van de twee hoofdafvoeren die uiteindelijk naar de waterzuivering van het Waterschap (Oldenbarneveldlaan - Tongelre) het rioolwater afvoert. Het riool ter plaatse van de Fellenoord bestaat uit een koker van ca. 900 meter lang, met een breedte van 1.80 m en hoogte van 1.50 m. Het riool loopt van de Elisabethtunnel (Philipsstadion), langs de busbaan Beursgebouw, onder het toegangsviaduct (Kattenrug) van busstation Neckerspoel, onder het busstation naar de middenberm Fellenoord naar hoek Kennedylaan / Dorgelolaan (nabij Limbopad). Het verdere afvoertracé loopt vervolgens langs de Dommel naar de waterzuivering.

Werkzaamheden

Het kokerriool wordt tijdelijk afgesloten, gereinigd en geïnspecteerd (technisch beoordeeld). Omdat recent verzakkingen zijn opgetreden in de verharding aan de Fellenoord nabij het busstation bestaat het vermoeden dat op één of meerdere locaties er locaal kleine lekkages in het kokerriool aanwezig zijn. In het geval dat deze lekkages worden aangetroffen zullen deze worden gerepareerd.

Aansluitend aan deze werkzaamheden zal eenzelfde kokerriool aan de Aquariuslaan (met een lengte van ca. 100 m) volgens dezelfde aanpak worden geïnspecteerd en eventueel gerepareerd.

Periode van uitvoering

Omdat het hier om een hoofdafvoer gaat, mag het riool niet voor langere tijd buiten gebruik worden gesteld. Door de afsluiting wordt het stamriool ten zuiden van het NS-spoor, lopende via het 18 septemberplein, extra belast. Om er voor te zorgen dat deze extra belasting tot een minimum wordt beperkt zijn de werkzaamheden daarom alleen mogelijk in een droogweer periode.

Gevolg van regen zou kunnen zijn dat er op locaties in de stad wateroverlast kan ontstaan, wat uiteraard vermeden moet worden. Daarom wordt ook bij minimale afvoer de waterstand in de riolering in de omgeving een aantal keren per dag gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen overlast zal optreden. Nu de weersvoorspellingen wijzen op een aantal dagen zonder regen is direct besloten om de werkzaamheden op te starten en 24 uur per dag in ploegen te werken. Als alles volgens planning verloopt zullen zondag aanstaande de werkzaamheden worden afgerond.

Overlast

Op een aantal locaties rondom de Fellenoord zal incidenteel een tijdelijke wegafzetting geplaatst worden. Het verkeer op de Fellenoord kan echter wel blijven doorstromen. Ter plaatse van het busstation zullen de werkzaamheden 's nachts plaatsvinden om de overlast voor de busdiensten zo veel mogelijk te beperken.