Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek Unisys: one stop shopping-concept niet populair bij afnemers logistieke diensten

Zorg over consolidatieslag in vervoersector

Schiphol-Rijk, 21 september 2006 - Ondanks miljardeninvesteringen in consolidatieoperaties om efficiency en service in de vervoersector te verbeteren, werkt driekwart van de grote bedrijven liever met verschillende vervoerders. Dat blijkt uit een onderzoek van Unisys onder 52 grote, wereldwijd actieve bedrijven.

In het onderzoek stonden vragen centraal op het gebied van logistieke diensten, informatietechnologie, beveiliging en regelgeving. 70 procent van de respondenten zei 'nee' op de vraag of zij verwachten een overstap te maken naar een one stop shop-leverancier. De meeste respondenten gaven juist aan dat zij een strategie voeren om hun vervoersactiviteiten bij verschillende leveranciers onder te brengen om de concurrentie te bevorderen en de prijzen te verlagen. Zij zijn van mening dat de inzet van verschillende leveranciers de prijzen en diensten competitief houdt en dat niche-leveranciers vaker betere service leveren, sneller communiceren en flexibeler zijn.

"Deze resultaten laten zien dat kosten en betrouwbaarheid de belangrijkste prioriteiten zijn voor bedrijven. Zij onderkennen welke diensten het beste zijn voor hun bedrijfsactiviteiten", zegt Christopher Shawdon, vicepresident en partner Logistics Solutions van Unisys.

Het onderzoek van Unisys bestond uit uitgebreide interviews met het senior management van 52 grote internationale bedrijven die actief zijn in sectoren als technologie, farmacie, food en retail.

Enkele andere uitkomsten van het onderzoek:


* Zorg over brandstofkosten. Bedrijven maken zich zorgen over de toenemende kosten van brandstof, die ze wellicht zullen dwingen tot het zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld door een verschuiving van luchtvracht naar scheepsvracht. Volgens driekwart van de respondenten zal luchtvracht goedkoper moeten worden, willen ze daar meer gebruik van maken.
* Luchtvaartcapaciteit is een issue in Azië. De pieken in het vliegverkeer in Azië zorgen voor problemen bij bedrijven die hun productie of toeleveranciers naar Azië hebben verplaatst. De deelnemers aan het onderzoek zijn verdeeld over het sluiten van langdurige capaciteitsovereenkomsten.
* Groter is niet altijd beter. De respondenten vinden in het algemeen dat hoe groter een logistiek dienstverlener is, hoe minder flexibel en gebruiksvriendelijk zijn systemen zijn. De deelnemers aan het onderzoek waren in het algemeen tevreden over de real-time informatie de ze krijgen van integrators. Deze hebben volgens de respondenten een IT-voordeel doordat één bedrijf de informatieketen beheert.
* Beveiliging en regelgeving zijn 'noodzakelijke kwaden'. Hoewel de meeste respondenten geloven in betere IT-beveiliging, geven ze aan dat antiterrorismemaatregelen voor veel druk op hun supply chains zorgen. Niettemin erkennen ze dat deze eisen er nu eenmaal zijn en dat ze naar verwachting alleen nog maar strenger worden.
* Zichtbaarheid in de supply chain werkt. De meerderheid van de respondenten meent dat IT hen helpt om producten sneller door de supply chain te leiden. Hoe sneller zendingen verlopen, hoe kleiner de kans dat goederen worden gestolen.

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. Onze consultants maken gebruik van de Unisys-expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. Zo helpen zij klanten bij het ontwikkelen van veilige en betrouwbare bedrijfsprocessen. Onze diensten en oplossingen bieden klanten diepgaand inzicht in hun organisatie, de voorwaarde voor een continue en stabiele bedrijfsvoering. Door de toepassing van Unisys 3D Visible Enterprise zien klanten vooraf de gevolgen van hun beslissingen en worden de kansen en risico's volledig zichtbaar nog voor de investering gedaan wordt.

Ingezonden persbericht