SP Tilburg

Brussel, 21 september 2006

Handtekeningen tegen maandelijkse Europese verhuiscircus aangeboden

Neem 1.000.000 Europese burgers serieus!

Vandaag werden in Brussel de handtekeningen van de één miljoen Europese burgers tegen het maandelijkse verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg, aan Commissievoorzitter Barroso aangeboden. Meer dan 400.000 van die handtekeningen komen uit Nederland. Liotard: "Politiek gezien kun je daar gewoonweg niet om heen, dat zou een schoffering zijn van een miljoen democratische Europeanen".

De ´Campaign for Parliament Reform´ werd enkele maanden geleden gestart op initiatief van de Zweedse Parlementariër Cecilla Mallstrom. Zij wil dat Barosso een werkgroep instelt die de mogelijkheden van ´one seat´ gaat onderzoeken. Volgende week worden de handtekeningen ook aangeboden aan het Finse voorzitterschap. Formeel kan de Europes Commissie niet over de plaats van het Europese Parlement beslissen, omdat daar een verdragswijziging voor nodig is. Liotard: "Maar politiek gezien zou dat natuurlijk een belediging van ruim een miljoen Europese burgers zijn. Dat moet je als commissie maar voor je rekening durven nemen...”.

Het grote aantal handtekeningen uit Nederland verrast SP Europarlementariër Kartika Liotard niet: "We hebben als SP de campagne actief ondersteund. Er was in Nederland veel respons. Een belangrijke reden is natuurlijk het geld dat verspild wordt, maar daarnaast maakt het beeld van de maandelijkse verhuizing met een colonne vrachtauto´s met de ´beroemde´ kisten en treinen vol ambtenaren een idiote indruk die niet langer past bij efficiënt en modern bestuur". Liotard hoopt dat deze miljoen handtekeningen serieus genomen worden. De Europese leiders dringen al jarenlang aan op een grotere betrokkenheid van de burgers.

Meer informatie: Kartika Liotard, 06-51298808

www.europa.sp.nl