Ingezonden persbericht


Sociaal Plan voor 22.000 werknemers Zorggroep Evean

ABVAKABO FNV is een sociaal plan overeengekomen met de Evean Groep, een van de grootste zorginstellingen in Nederland, waar 22.000 werknemers werkzaam zijn in thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, kinderopvang en welzijn. Het sociaal plan kent een looptijd van 2 jaar en 8 maanden en biedt werknemers bescherming tegen ontslag bij alle reorganisaties en organisatiewijzigingen die het gevolg zijn van eigen beleidsbeslissingen van de Evean Groep. In het geval organisatiewijzigingen van grote omvang, waardoor de financi*le positie en de continu*teit van de bedrijfsvoering in het geding komen, zijn gedwongen ontslagen in het sociaal plan niet uitgesloten. Gedwongen ontslagen zijn dan eerst mogelijk, nadat hierover overeenstemming is bereikt met de vakbonden. Het sociaal plan bevat verder onder meer: een zorgvuldige (her)plaatsingsprocedure, salarisgaranties bij herplaatsing, kostenvergoedingen voor reizen, verhuizen en scholing, een pakket maatregelen om de mobiliteit en het verloop te bevorderen en een bezwarenprocedure.

ABVAKABO FNV is tevreden met het sociaal plan. Het biedt een goed beschermingsniveau voor de werknemers van de Evean Groep die voor het merendeel in de thuiszorg werkzaam zijn. Door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning lopen thuiszorginstellingen bij de lopende aanbestedingen het risico veel omzet en werkgelegenheid te verliezen. Met het afgesproken instemmingsvereiste over gedwongen ontslagen, is gewaarborgd dat deze slechts als uiterst middel aan de orde zijn. Met de afgesproken voorzieningen en faciliteiten in het sociaal plan wordt gewaarborgd dat zoveel mogelijk werknemers "van werk naar werk kunnen". De leden van ABVAKABO FNV hebben ingestemd met het sociaal plan. Het sociaal plan geldt overigens niet voor de werknemers van GGZ Drenthe en de Meander Zorggroep (thuis- en ouderenzorg in Veendam e.o.). Deze instellingen gaan waarschijnlijk per 1 januari 2007 bestuurlijk fuseren met de Evean Groep. GGZ Drenthe heeft een eigen langlopend sociaal plan. Bij de Meander Zorggroep wordt nog met de vakbonden gesproken over een sociaal plan.

De Evean Groep is eerder dit jaar ontstaan uit een fusie van de zorginstellingen Icare (werkgebied: Drenthe, deel Overijssel, Friesland, Veluwe en Flevoland) Evean (werkgebied West Friesland, Texel en Amsterdam e.o.) en Integra (werkgebied kop van Noord Holland). ----------------------------

Nadere informatie:

William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV
Tel. 06 ­ 51218417 (M), 079 3536814 (W), 0595 442686 (P)