Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


ZuiderAmstel kijkt kritisch naar tarieven

Het dagelijks bestuur van stadsdeel ZuiderAmstel heeft opdracht gegeven om aanvullend onderzoek te doen naar de kostendekkendheid van tarieven voor vergunningen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de tarieven voor bouwvergunningen, kapvergunningen en precario. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een aantal tarieven en leges op dit moment niet kostendekkend is. Met andere woorden: de kosten die het stadsdeel moet maken voor het afhandelen van een vergunning zijn hoger dan de aanvrager hiervoor betaalt.
Het dagelijks bestuur heeft opdracht gegeven om kritisch te kijken naar het huidige vergunningenstelstel. Onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is om in sommige gevallen de verplichting tot het aanvragen van een vergunning te laten vervallen. Een meldingsplicht zou dan toereikend kunnen zijn. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om vergunningen, die een logische relatie hebben met elkaar, te koppelen. Hiermee zou in de afhandeling een kostenbesparing bereikt kunnen worden.

Wethouder financiën Erik Koldenhof: "Het is goed om eens de stofkam door het vergunningenstelstel te halen. Ik hoop hiermee kosten voor burgers en ondernemers, maar ook voor de stadsdeelorganisatie te kunnen besparen."