Gemeente Roermond

Overschot A73/74: Venlo en Roermond overwegen bijdrage regio terug te vorderen




Als het kabinet zich niet houdt aan het convenant met Limburg over de aanleg van de snelwegen A73-Zuid (Venlo-Maasbracht) en A74 (Venlo-A61 Duitsland), willen Venlo en Roermond het geld terug dat ze hebben bijgedragen aan de versnelde aanleg van onder meer de snelwegen A73-Zuid en A74 en N280 en N293.

Venlo en Roermond zijn verbijsterd door het kabinetsvoornemen om het geraamde overschot van EUR 123 miljoen alvast te bestemmen voor de ondertunneling van de A2 bij Maastricht. Dit, terwijl minister Peijs in juni dit jaar het veiligheidsniveau van de tunnels in Roermond en Swalmen uit bezuinigingsoverwegingen drastisch heeft verschraald. "In 1999 heeft Limburg in een convenant een keiharde afspraak met de minister gemaakt, dat het hele zogenaamde Via Limburg-pakket inclusief A74 eind 2007 klaar zou zijn", stelt de Venlose wethouder Herman Janssen. "De A73 vordert gestaag, maar de A74 is nog niet eens aanbesteed. Misschien valt die wel veel duurder uit, omdat er aanvullende maatregelen nodig zijn om binnen de luchtkwaliteitsnormen te blijven."
"Bovendien", vult de Roermondse wethouder Gerard IJff aan, "is destijds afgesproken dat over de besteding van eventuele overschotten overeenstemming moet plaatsvinden met Roermond en Venlo. Deze afspraak is herbevestigd tijdens een overleg tussen de HID Rijkswaterstaat en gedeputeerde Vestjens. Een overeenstemming heeft echter niet plaatsgevonden."

Nu er waarschijnlijk geld overblijft, staan Venlo en Roermond erop dat dat geld wordt geïnvesteerd in verdere verbetering van de infrastructuur van Noord- en Midden-Limburg. IJff: "Roermond heeft destijds EUR 8,5 miljoen bijgedragen, Venlo EUR 7,6 miljoen. Dat geld moet natuurlijk hier worden besteed. Dit voorjaar hebben Roermond en Venlo al gezamenlijk voorstellen gedaan om het Via Limburg-pakket te verbeteren met het geld dat overblijft als alle wegen zijn aanbesteed."

Venlo en Roermond willen daarom aanschuiven bij het overleg dat de Limburgse gedeputeerde Math Vestjens op 4 oktober heeft met minister Peijs.
Publicatiedatum: 21.09.2006 Bijgewerkt: 21.09.2006

Er is een videoimressie beschikbaar van de toekomstige Roertunnel in Roermond (Windows Mediaspeler, streaming video 8,5 minuten). Klik hier om deze videoimpressie te starten. Zie het origineel