Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-9-2006

Wat kunnen partijen in het bouwproces doen om de veiligheid van bouwconstructies te waarborgen? Dat is de centrale vraag in het Plan van aanpak constructieve veiligheid, dat is opgesteld door constructeurs van ontwerpende partijen en van het gemeentelijk bouwtoezicht. De VROM-Inspectie ondersteunt het plan van aanpak.

De aanleiding voor de brochure zijn enkele incidenten die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan met de constructie van bouwwerken. Voorbeelden zijn de instortingen van het parkeerdek van een hotel in Tiel, balkons van een woongebouw in Maastricht, de toneeltoren-in-aanbouw in Hoorn, en - recent nog - het Bos en Lommerplein in Amsterdam.

Constructieve veiligheid is een zaak van veel betrokkenen: opdrachtgever, architect, constructeur, gemeente, bouwdirectie en toezichthouders, bouwonderneming, toeleveranciers en hun (deel)constructeurs. De verantwoordelijkheid is diffuus en dikwijls is er sprake van gebrekkige communicatie en afstemming tussen alle betrokkenen. In het plan van aanpak zetten private en publieke partijen samen uiteen hoe de verantwoordelijkheid voor constructieve veiligheid gestalte kan krijgen in de fasen van programma, ontwerp, uitwerking, uitvoering en ingebruikname.

In september en oktober worden regionale voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor opdrachtgevers van bouwprojecten, aannemers, toeleveranciers, constructeurs en ambtenaren van bouw- en woningtoezicht. Zie voor data en wijze van aanmelding: http://www.betonvereniging.nl

Op 30 oktober wordt het plan van aanpak aangeboden aan Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, en Dietmar Werner, voorzitter van projectontwikkelaarsorganisatie Neprom.