Ingezonden persbericht


Slordigheid en gierigheid kost bedrijven geld

ICT professionals zijn bezorgd over de beveiliging van de systemen in het bedrijf waar zij werken. Eén op de tien constateert zelfs dat de eigen systemen 'zo lek zijn als een mandje'. Gebrek aan adequate beveiliging heeft tien procent van de bedrijven het laatste jaar geld gekost. Dit blijkt uit onderzoek dat VNU Exhibitions heeft verricht in de aanloop naar de beurzen Infosecurity.nl, Storage Expo en LinuxWorld, die op 11 en 12 oktober gelijktijdig worden gehouden in het Jaarbeurscomplex in Utrecht.

Beveiliging van ICT staat niet hoog op de agenda in de directiekamer. Een kwart van de ondervraagden constateert dat ondernemers te gierig zijn om hun digitale infrastructuur te beveiligen. Eén op de vijf is oprecht van mening dat het eigen bedrijf onvoldoende investeert in informatiebeveiliging. Niets ontziend zijn de ondervraagden over collega's die de memory stick van de baas verliezen. Bijna de helft van hen is van mening dat zij moeten opdraaien voor de financiële schade die het gevolg is van verlies.

ICT-ers die zich met dataopslag bezighouden, maken zich zorgen over het back-up protocol van 'hun' bedrijf. In overgrote meerderheid (73%) zijn ze het met de stelling eens dat bedrijven schade lijden omdat een goede back-up vaak ontbreekt. Van de directie verwachten ze weinig heil. Ruim eenderde constateert dat dataopslag nooit wordt besproken in het directieoverleg. De problematiek zal de komende jaren alleen maar groter worden, aangezien tweederde van de ondervraagden verwacht dat de opslagcapaciteit de komende drie jaar zal vertienvoudigen. Eén op de vijf voorziet overigens dat data in de nabije toekomst alleen nog op externe servers wordt opgeslagen, uitsluitend benaderbaar via internet.

Open source blijft de gemoederen bezighouden. Meer dan de helft (51%) van ondervraagden die van plan is LinuxWorld te bezoeken is ervan overtuigd dat open source het gaat winnen van Microsoft. Nog geen vijftien procent zet zijn geld op Microsoft als winnaar. Opvallend is het grote aantal mensen dat de uitkomst niet durft te voorspellen. Veel ondervraagden (73%) houden er ernstig rekening mee dat het bedrijf waar zij werken uiteindelijk zal overstappen op open source. De overgrote meerderheid (73%) verwacht van de overheid een actievere rol om open source bij het bedrijfsleven te promoten. Ondervraagden (73%) zijn het oneens met de stelling dat open source tot in lengte van dagen een marginaal bestaan zal blijven leiden. Al was het alleen maar omdat bijna de helft vindt dat open source ontwikkelaars inventiever zijn dan de traditionele software huizen.

Zo'n vier van de tien bezoekers van de beurzen Infosecurity.nl, Storage Expo en LinuxWorld zeggen naar de beurzen toe te komen met concrete investeringsplannen in het achterhoofd. De drie beurzen verwachten gezamenlijk ruim 6000 bezoekers aan zich te binden. Ruim de helft van deze bezoekers geeft aan met een specifieke interesse voor IT security te komen. Voor ruim een kwart van de bezoekers staat dataopslag en -beheer het hoogst op de agenda. Ook LinuxWorld kan rekenen op een kwart van de bezoekersaantallen.

.-.-.-.-.-.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht