Ingezonden persbericht


Nederlanders zijn 'alles-hebbers' geworden

Nederlanders behoren tot de meest tevreden Europeanen. Ieren meest gestrest.

Den Haag, 21 september 2006 - Nederlanders willen zowel een carrière, voldoende vrije tijd als een luxe leven. Bijna 80 procent van de Nederlanders kiest een baan zelfs uit op de mogelijkheid om werk en familie te combineren. Portugezen vinden dit het belangrijkst (93 procent), de Finnen juist het minst (63 procent). Toch geeft 54 procent van de Europeanen aan gestrest te worden door de combinatie van voldoende geld en vrije tijd. Dit blijkt uit het 'Nieuwe Consumenten' onderzoek van Experian onder 28.000 Europeanen.

Nederlanders behoren tot de meest tevreden Europeanen. Van de ondervraagde Nederlanders is 95 procent redelijk tot zeer tevreden met zijn of haar leven. Dit is ruim boven het gemiddelde van 77 procent in 28 Europese lidstaten. De Bulgaren zijn met 25 procent het minst gelukkig. Hoewel ze het meest ondernemen in hun vrije tijd geeft 79 procent van de Ieren gestrest te zijn in hun dagelijks leven, tegenover 62 procent van de Nederlanders.

Voldoende vrije tijd en de middelen om deze in te vullen is vooral voor de jongere Europeanen van 15-34 jaar van belang (55 procent). Van de 55+ generatie vindt slechts 43 procent dit belangrijk. De Ieren hechten het meeste (97 procent) aan hun vrije tijd van alle Europeanen.

Gemiddeld ondernemen Europeanen 3,4 maal per maand iets in hun vrije tijd zoals uit eten gaan, sporten, familie bezoeken of iets cultureels. De Ieren bijna tweemaal zoveel als de Duitsers (5,9 tegen 2,8 maal per maand). De Nederlander gaat gemiddeld 3,2 maal op stap.

Hans Gillis, van consumenteninformatiebureau Experian: "Miljoenen Europeanen zijn op zoek naar een goede balans in werk en leven. Het resultaat is dat ze iedere dag vol willen stoppen met evenveel plezier als succes op het werk. Een in de praktijk onhaalbaar streven. Dit fenomeen hebben we de 'have-it-all society', de maatschappij van de 'alles-hebbers' genoemd."

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrijwel alle Europeanen de afgelopen 10 jaar minder zijn gaan werken. De Nederlanders zijn 7 procent minder gaan werken, de Ieren zelfs 10 procent. Het meest productief zijn de Oostenrijkers, die zijn bijna 2 procent meer gaan werken.

U kunt het gehele 'Nieuwe Consumenten' onderzoek, dat op het gelijknamige congres van Experian werd gepresenteerd, opvragen via: maurits.blok@pleon.com